Primăria Timișoara cere a șasea oară de la guvern Pădurea Verde. Două hotărâri în două zile

pădure-parc

foto: Arhivă

Poate din a șasea încercare e în regulă. CL Timișoara a modificat, după doar două zile, a cincea hotărâre prin care cere de la guvern Pădurea Verde. Dacă PMT nu face pădure-parc în 5 ani, terenul se întoarce la Romsilva.

La finele lunii august, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a propus guvernului transmiterea unor suprafeţe de pădure din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al municipiului Timişoara, respectiv al municipiului Suceava. În cazul Timișoarei se discută de acest transfer de vreo opt ani, dar nu s-a concretizat încă nimic.

CL Timișoara a emis, în 2019, trei hotărâri prin care cere Pădurea Verde: în mai, iunie și iulie. În iulie 2020, când a venit în vizită la Timișoara, ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că în toamnă se va face transferul, de îndată ce se rezolvă ultimele chichițe birocratice. Așa că în august a apărut a patra hotărâre de consiliu local. Aceasta completa HCL din iulie 2019. N-a fost destul și, în 8 septembrie, aleșii locali au fost de acord cu a cincea hotărâre. Ea le revocă pe cele patru anterioare, dar tot n-a fost ce trebuie.

În 10 septembrie a fost convocat un plen de îndată, cu un singur punct pe ordinea de zi: „Proiect de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Local nr. 390/08.09.2020”. Adică… HCL votată în urmă cu două zile! Ședința n-a fost comunicată presei. Mai mult, în „bunul” stil al celor de la PMT, anunțul de convocare a fost antedatat și publicat pe site.

Două zile, trei articole noi

Modificarea este consistentă și vizează introducerea a trei articole care stabilesc reguli clare în ceea ce privește transferul suprafeței forestiere. PMT trebuie să încheie un contract de administrare cu un ocol silvic și „să asigure elaborarea studiului de fundamentare pentru suprafața de fond forestier încadrată în categoria funcțională 1.4a – păduri special amenajate în scop recreativ – păduri-parc (…) în termen de 2 ani de la data preluării terenului”. În plus, dacă nu face amenajările „prevăzute de studiul de specialitate în termen de 5 ani de la data avizării”, terenul „revine în domeniul public al statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva”.

Al treilea articol se referă la regulile de amenajare care trebuie respectate. Este vorba despre „alei realizate din materiale ecologice cu lățimea de maximum 2 metri sau piste de biciclete”, bănci, iluminat, puncte de informare și toalete ecologice. Sunt permise, de asemenea, construcții provizorii din lemn cu suprafața construită de maximum 15 mp. „În pădurile-parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural fundamental în locul arborilor extrași”, mai scrie în HCL.

Suprafața care va fi transferată este de peste 500 hectare. În prezent, Primăria Timișoara deține în jur de 50 hectare din Pădurea Verde. Primăria Suceava a primit deja pădurea solicitată în ultima ședință de guvern.

About Post Author