Primăria Timișoara, cât pe ce să fie executată silit de AFM. A plătit rata și a scăpat momentan

Primăria Timișoara

Primăria Timișoara nu pare să fie cel mai bun platnic. Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat, la începutul lui martie, că urmează s-o execute silit, după ce nu a respectat un grafic de plăți, e drept că pentru „isprăvi” ale fostei administrații. PMT a plătit rapid restanța și acum spune că n-are probleme.

Primăria Timișoara are de plătit 5,6 milioane de lei, obligații restante la Fondul de Mediu și, pentru a nu fi nevoită să „decarteze” totul deodată, a făcut o reeșalonare la plată, cu acordul Administrației Fondului pentru Mediu. Totul, parafat în luna iunie 2022, cu condiția ca PMT să se țină de promisiune și să achite la timp ratele.

În decembrie 2022 însă, cineva a „uitat” să facă plata. La începutul lunii martie, AFM l-a înștiințat pe primarul Dominic Fritz că „eșalonarea (…) și-a pierdut valabilitatea începând cu data de 3 martie, întrucât Municipiul Timișoara nu a respectat condițiile de menținere a valabilității eșalonării”.

„Administrația Fondului pentru Mediu va demara/continua procedurile de executare silită în condițiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală (…) până la recuperarea integrală a creanțelor”, se precizează în aceeași adresă.

„Toate obligațiile PMT către AFM au fost achitate”

Potrivit Legii 207 / 2015, cu privire la Codul de procedură fiscală, PMT poate solicita de două ori menținerea unei eșalonări a cărei valabilitate a fost pierdută, înainte de stingerea în totalitate a datoriilor. Trebuie doar să depună o cerere și, evident, să achite restanțele. Ceea ce s-a întâmplat și în acest caz, dacă e să ne luăm după comunicatul venit dinspre CD Loga 1, după ce am întrebat care este situația datoriilor către AFM în acest moment.

„Așa cum am anunțat din luna februarie a anului trecut, Primăria Municipiului Timișoara este obligată să plătească AFM suma de 5,6 milioane de lei (4,2 milioane de lei plus penalități), pentru gunoiul băgat sub preș la propriu de administrația Robu în perioada 2016-2020. În perioada amintită, administrația Robu a declarat că a valorificat prin reciclare cantități mult mai mari de deșeuri decât o făcuse în realitate (…) Actuala administrație a reușit să eșaloneze penalitățile impuse de AFM, plătind, începând cu luna iulie a anului trecut, tranșe egale de câte 470.000 de lei lunar (…) Până în prezent, toate obligațiile PMT către AFM au fost achitate și suntem convinși că eșalonarea va fi menținută. Primăria Municipiului Timișoara nu a fost și nici nu este executată silit, plătind la timp toate obligațiile de plată pentru datoriile făcute de fosta administrație”, transmite Bogdan Marta, consilierul de comunicare al primarului Dominic Fritz.

AFM, „prietena” Colterm

Dacă luăm ad literam acest comunicat, înseamnă că adresa 018277 / 9 martie 2023, semnată de președintele AFM, Laurențiu Adrian Neculaescu, este o minciună. Dacă nuanțăm, lucrurile sunt mai simple: PMT n-a plătit în decembrie, a fost somată cu executarea silită, a achitat restanța și a făcut cerere să fie menținută eșalonarea. Ceea ce, în condițiile legii, s-a și întâmplat.

Administrația Fondului pentru Mediu are o… relație ciudată cu Timișoara. AFM a dat două amenzi record, în total peste 30 de milioane de euro, după ce Colterm nu a cumpărat, doi ani la rând, certificatele anti-poluare obligatorii. Dacă până în 30 aprilie societatea de termoficare nu achiziționează iarăși certificate, va fi amendată din nou.

La finele anul trecut, PMR depunea, tot la AFM, o cerere de finanțare nerambursabilă de șase milioane de lei, pentru modernizarea iluminatului public de pe mai bine de 60 de străzi.

About Post Author