Primăria Timișoara, amendată pentru spații verzi. Șantierele din centru nu au avize de mediu
Primăria Timișoara a fost „căutată” din nou la spații verzi de comisarii Gărzii Naționale de Mediu. De această dată au fost vizate lucrările din centrul orașului și s-a lăsat cu amenzi. Reprezentanții PMT vorbesc însă despre abuzuri.
În 27 august, prefectul Eva Andreaș a solicitat un control al Gărzii de Mediu, în cazul unui copac tăiat pe str. 20 Decembrie 2019, în timpul lucrărilor de lărgire a carosabilului. Comisarii GNM au făcut verificări mai ample, pe toate șantierele aflate în derulare în centrul Timișoarei și au „ars” primăria cu două amenzi. Potrivit acestora, „pentru exemplarul de oțetar fals, situat pe str. 20 Decembrie 1989, în dreptul clădirii Colegiului Tehnic «E. Ungureanu», PMT – Direcția de Mediu nu a solicitat avizul APM Timiș. Conform fotografiilor prezentate și a declarațiilor reprezentantului PMT, arborele a fost vătămat în urma furtunii de la sfârșitul lunii iulie 2019, o ramură groasă din coronament fiind ruptă, iar Direcția DPPRU din cadrul PMT a solicitat Direcției de Mediu din cadrul PMT doborârea arborelui, întrucât acesta a fost poziționat pe o conductă de gaze naturale”.
Spații verzi afectate
De asemenea, comisarii GNM susțin că, din cauza șantierului de la Punctele Cardinale, a fost afectată o suprafață de 347 mp spații verzi, „ce se vor compensa prin amenajare 127 mp în zona tribunalului și 220 mp pe un CF, fără precizarea exactă a unui termen de finalizare”. În plus, tot pe 20 Decembrie 1989, unde au fost schimbate bordurile, „nu au fost întreprinse măsuri de protecție a rădăcinilor arborilor situați pe fâșia plantată dintre partea carosabilă și trotuar, precum și vătămarea în urma lucrărilor mecanizate a unui număr de trei arbori specia arțar”. În același timp, pe Bd. IC Brătianu a fost desființată și ulterior asfaltată fâșia plantată între sensurile de circulație.
„Pentru aceste lucrări de reabilitare ce au presupus inclusiv realizarea de lucrări de intervenție asupra cadrului natural și a spațiilor verzi, Municipiul Timișoara, în calitate de titular de lucrare, nu a solicitat punctul de vedere al autorității competente pentru protecția mediului și nu a asigurat integritatea spațiilor verzi. PMT invocă faptul că lucrările efectuate sunt lucrări de întreținere la căile de comunicație și la instalațiile aferente și că aceste lucrări nu au modificat structura de rezistență și aspectul arhitectural al construcțiilor.”
Raport, Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean Timiș
Mai puține spații verzi în centrul Timișoarei
Comisarii GNM susțin că, în ciuda asigurărilor date de cei din PMT, suprafața spațiilor verzi este vizibil redusă în unele zone. „Din analiza planșelor din Cadastrul Verde și a aspectului actual al lucrărilor efectuate la căile de comunicație se constată o modificare a aspectului arhitectural și peisagistic al acestor artere de circulație (lucru constatat pe Bd. Michelangelo, Bd. IC Brătianu, Calea Aradului, intersecție cu str. Amurgului și str. Miresei); în urma intervențiilor făcute se constată o scădere a suprafeței de spațiu verde față de evidența din Cadastrul Verde. Suprafața cu care a fost diminuat spațiul verde nu poate fi cuantificată real, fiind necesară efectuarea unor măsurători în teren de către persoane de specialitate”, scrie în raportul adresat prefectului Eva Andreaș.
Comisarii Gărzii de Mediu au cerut primăriei să nu mai taie copaci fără să solicite și să obțină avize de la Agenția de Mediu și să protejeze, la fiecare șantier, vegetația existentă. PMT are termen până la 31 decembrie 2019 să elaboreze, în conformitate cu legea, Registrul Spațiilor Verzi. Municipalitatea a fost amendată, în urma acestui control, cu 40.000 lei pentru reducerea suprafețelor de spații verzi, respectiv cu 10.000 lei „pentru executarea lucrărilor în spațiile verzi fără consultarea autorităților compentente pentru protecția mediului județene/ locale”. Tăierea copacului de pe str. 20 Decembrie 1989 a fost sancționată cu avertisment.
S-ar putea lăsa cu plângeri penale
De cealaltă parte, reprezentanții PMT susțin că au respectat legea și că se gândesc să facă plângeri penale. „Fiecare instituție trebuie să-și facă datoria, noi respectăm legea. Să le fie rușine obrazului celor care agită doar ca să tragă Timișoara înapoi, în loc să pună umărul să ajute la dezvoltare. Voi face plângeri penale pe toate fronturile pentru cei care își depășesc atribuțiile. Ei fac abuzuri, sunt trimiși la controale de X și Y”, afirmă Culiță Chiș, directorul Direcției Generale de Drumuri.