Praf și mucegai, pentru olimpicii cazați într-un internat din Timișoara. ISJ: Ne cerem scuze / FOTO

internat

sursa foto: Facebook / Dana Munteanu

Cinci olimpiade naționale s-au desfășurat, în ultima perioadă, la Timișoara. Mama unei eleve din Iași a reclamat, pe rețelele de socializare, condițiile de cazare de la Colegiul „Henri Coandă”, deși oficial nu a fost depusă nicio plângere. ISJ Timiș spune că nu s-a putut mai mult, pentru că, în internate, nu s-au mai făcut, de ani de zile, reparații.

La Timișoara au venit, în ultimele săptămâni, 1.200 de elevi din țară, care au participat la olimipadele naționale, patru pe domenii artistice, plus cea de limba ucraineană. La aceasta din urmă, copiii au fost cazați la hotel, platat fiind făcută din banii de la Uniunea Ucrainenilor. În cazul celorlalte patru concursuri – olimpiadele de interpretare vocală, instrumentală și studii teoretice muzicale, de arte vizuale, arhitectură și istoria artelor, de coregrafie și de arta actorului – participanții au fost cazați în internate.

Oficial nu a fost depusă nicio plângere. Condițiile de la Colegiul „Henri Coandă” stârnit însă indignarea unei mame din Iași. „Mirosuri grele, de praf, de mucegai, de papuci nespălați, te întâmpină de la intrare. Priveliștea e de nedescris: de la guma de mestecat lipită «grațios» pe marginile patului, la «parchetul» scorojit, stropit cu diverse, până la marginile ferestrei greu prăfuite și răsuzate, scaune, dulapuri, masă de nefolosit; toate te îndeamnă să pleci înapoi spre gară, să faci cale-ntoarsă (…) Cinstit era, daca nu poți decent organiza, să lași pe alții s-o facă. Sau măcar găsiți cei ce umbla cu ocaua mică… Fonduri poate că or fi fost, dar cine să șteargă jegu’?”, a postat, pe Facebook, femeia.

„Timișul a făcut mult mai mult decât ar fi fost posibil”

De cealaltă parte, reprezentanții ISJ Timiș că a fost o soluție in extremis, pe care au fost nevoiți s-o accepte, după ce universitățile nu au putut caza copii, pentru că studenții s-au reîntors în cămine.

„Internatele și cazarea nu s-au ridicat la nivelul de cazare pe care-l puteau primi minunații copii. În rest, s-a muncit enorm pentru întreaga organizare a evenimentelor, organizare ce a însemnat mult mai mult decât spațiile de cazare. Fără ei: inspector general adjunct, inspectori școlari, directori, profesori și personal didactic auxiliar și nedidactic din Timiș, copiii nu ar fi putut pleca, într-un procent foarte mare, mulțumiți de la noi (…) Ne cerem scuze pentru acei părinți care au avut de suferit din cauza imaginii (nu a curățeniei) unui mobilier învechit de zeci de ani și le mulțumim celor care au avut toleranță și au acceptat că Timișul a făcut mult, mult mai mult decât ar fi fost posibil cu resursele existente. De notat este faptul că la secretariatul olimpiadelor deja desfășurate (…) nu s-a înregistrat nicio sesizare privind condițiile de cazare sau masă ale elevilor”, afirmă inspectorul școlar general Aura Danielescu.

Ministerul a dat 20 de lei / zi de cazare

Spațiile de cazare nu pot fi renovate de unitățile de învățământ, ci doar de primărie. Colegiul „Henri Coandă” este prins într-un proiect de renovare care urmează să înceapă în scurt timp.

„Nu vreau ca un mobilier vechi pentru care nu purtăm vină să acopere tot ce a fost deosebit la olimpiadele de arte. Toți știm care sunt condițiile în internate. Camerele au fost curate, lenjerie impecabilă, servicii oferite cu drag! Pentru reabilitarea clădirilor, a sălilor de clasă, a camerelor de internat, cred că trebuie să vedem planul municipalitățiiț Altfel, la anul va fi tot așa sau chiar mai rău (…) Noi le putem asigura curățenia, igiena, dar nu putem modifica interioare vechi de 30 de ani. Anii trecuți am propus autorităților locale să reabiliteze zece camere de cămin/an. Merge greu sau deloc”, mai spune Danielescu.

Nivelul de finanțare asigurat de Ministerul Educației a fost unul minimal, care nu a permis cazarea într-o unitate hotelieră. „Suma primită de la minister a fost de 100 lei / zi pe copil. Adică 20 lei cazare / zi și 80 lei masă / zi. La asta s-au adăugat 150.000 lei de la Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, bani care au fost folosiți pentru tipizate, rollup-uri, bannere, caiete program, mape și diplome. Dar au fost 1.200 de copii”, a conchis inspectorul școlar general.

About Post Author