Povești în patru minute. Cinci ore de foarte scurt metraje, la Timișoara
Tu ce poți face în 4 minute? Unii pot, de exemplu, să facă filme. Cât de reușite sunt poți vedea marți, 11 iunie, la Ambasada, unde are loc o nouă ediție a Festivalului Internațional Très Court.
4 minute este o clipă sau o eternitate. 4 minute este durata în care lumina ajunge de la Pământ pe Marte. 4 minute e prea puțin pentru un cântec bun, și prea mult pentru o piesă proastă. 4 minute este variabila comună a marii diversități de producții audiovizuale selectate. 4 minute este o provocare pentru regizorii constrânși să meargă direct la esențial. 4 minute este intervalul de timp în care spectatorul va râde în hohote, va trece de la uimire, la îngrijorare, la încântare, fără a ajunge niciodată la plictis.
Peste 100 de filme de maximum 4 minute vor fi prezentate la Timișoara la Festivalul Internațional Très Court. Noutatea ediției este secțiunea de filme franțuzești, proiectată cu ocazia Sezonului România-Franța, care se alătură selecțiilor deja consacrate: Très court familial, competiția românească și cea internațională. Se întâmplă marți, 11 iunie, între orele 16 și 21, la Ambasada. Intrarea este liberă.
Program
ora 16 – Selecţia TRÈS COURTS FAMILIAL
20 de filme foarte scurte, 20 de porți către universuri magice, luminoase și sensibile pentru copiii de la 6 la 106 ani
ora 17 – Selecţia FRANCEZĂ
O noutate în România anul acesta, această selecție prezintă o serie de regizori francezi și surprinde preocupări și senzații franțuzești
ora 18 – Competiţia NAŢIONALĂ „AROUND THE TRÈS COURTS”
Filme de maxim 4 minute realizate în România de amatori sau de tineri profesioniști, care se întrec pentru voturile spectatorilor din România și pentru premiile puse în joc de Orange
ora 19 – Competiţia INTERNAŢIONALĂ
40 de filme care concurează pentru a obține un loc în palmaresul decis de juriu, prezidat anul aceasta de regizorul francez Michel Hazanavicius, dar și în inimile și pe buletinele lor de vot ale unor spectatori exigenți. Foarte variată, această selecție reflectă realitatea noastră imediată, temerile și speranțele noastre, fie că e vorba de starea planetei, de relații amoroase, de locuri de muncă sau de situația politică.