Povești africane. Un proiect al BIS Teatru, din Sibiu, la școala din Dumbrăvița

bis teatru

BIS Teatru, o companie independentă din Sibiu, le prezintă copiilor din Dumbrăvița povești… din Africa. Micuții vor învăța ce înseamnă identitatea în diversitate și, mai mult decât atât, vor ajuta la scrierea unei noi povești.

Joi, 6 octombrie, de la ora 9, copiii de la Școala Gimnazială Dumbrăvița se vor bucura de spectacolul „Povești africane”, care le are în distribuție pe actrița Andrada Grosu și pe actrița de origine ugandeză Shama Leah. Proiectul educațional „Identitate în diversitate” este pus la cale de compania independentă BIS Teatru, din Sibiu.

„Spectacolul este construit într-o formulă interactivă, în trei limbi (română, engleză, lugandeză) dar acțiunea este cât se poate de inteligibilă. Actrițele istorisesc povestea fetiței Nsangi și a Cimpanzeului cel rău. La un moment dat, pcopiii sunt îndrumați să descopere similitudini între povestea care se desfășoară în fața ochilor lor și poveștile «Capra cu trei iezi» și «Scufița Roșie»”, explică regizorul Bogdan Saratean, de la BIS Teatru.

O parte din copiii din public, sub coordonarea cadrelor didactice, vor fi participa și la următoarea etapă a proiectului. Cei mici vor fi îndrumați să trimită scrisori către actrițele din distribuție, scrisori scrise de mână, sau desene inspirate de spectacol. Pe baza acestor scrisori va fi plăsmuită o poveste nouă, pe teme care îi preocupă pe copii, cu elemente locale care țin în mod expres de Dumbrăvița.

Povestea, finisată de dramaturgul proiectului „Identitate în diversitate” va fi ulterior publicată online ca fiind o creație colectivă a copiilor din Dumbrăvița și a actrițelor din distribuție, sub umbrela BIS Teatru. Proiectul își propune stimularea creativității copiilor, printr-un exercițiu participativ viu, care le va releva propria identitate printr-o acceptare firească a diversității.

About Post Author