Portalul Libertății, în curând pe malul Begăi. Timișoara marchează 35 de ani de libertate,

portalul libertății

În perioada 16-20 decembrie, la Timișoara vor avea loc mai multe evenimente în aer liber, dedicate Revoluției din 1989. Programul „35 de ani de libertate” include acțiuni puse la cale de mai multe instituții și organizații.

„La 35 de ani de la Revoluție pregătim o ediție a cărei țintă este să ne reamintească de momentul Decembrie 1989 într-o valență contemporană, răspunzând temelor care produc neliniște și speranță în societatea noastră. Ne dorim să ajungem la generațiile tinere care știu prea puține despre perioada comunistă și Revoluție, dar și să recâștigăm emoția și interesul generației care a fost atunci în stradă pentru libertate”, a transmis primarul Dominic Fritz.

Una dintre cele mai interesante propuneri din acest an este Portalul Libertății, o instalație luminoasă foarte mare, realizată de studioul britanic Lucid Creates, care funcționează „ca un pasaj de legătură cu trecutul, cu istoria noastră”.

Portalul Libertății va integra o coloană sonoră compusă de artiștii timișoreni Petre Ionuțescu și Cristian Văduva, care recreează sunetele Revoluției din Decembrie 1989. Cu mărturii sonore, înregistrări de pe străzile Timișoarei, în care se aud scandări sau focuri de armă, lucrarea vrea să reamintească trecătorilor curajul și jertfa de acum 35 de ani. Ea va fi amplasată pe malul Begăi, în zona verde nou creată anul acesta, în perioada 16 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Organizatori sunt Casa de Cultură, Asociația Timișoara 2023 și Asociația Daisler.

Invitație la Marșul Eroilor

Instalația va fi pornită luni, 16 decembrie, la ora 18, iar apoi participanții sunt invitați să se alăture tradiționalului Marș al Eroilor.

Marșul Eroilor, organizat de Asociația Suporterilor Timișoreni Druckeria, pleacă la drum, ca în fiecare an, din Piața Maria, la ora 18,30. Traseul include opriri la locuri încărcate de semnificație, precum Catedrala Mitropolitană, Opera Națională Română, Memorialul Revoluției sau Cimitirul Eroilor. Parcurgerea întregului traseu durează în jur de două ore și jumătate.

De asemenea, 15 unități de învățământ care și-au dorit să fie parte a misiunii de păstrare a memoriei lui Decembrie 1989 vor avea amplasate semne luminoase de mari dimensiuni, care reproduc unul din simbolurile Revoluției, semnul victoriei.

Mai multe detalii despre programul „35 de ani de libertate”, AICI.

About Post Author