Podul Solventul: PMT anunță victorios exproprieri. Dar n-are idee când va da drumul licitației pentru execuție

podul solventul

sursa foto: Facebook / Dominic Fritz

Primăria Timișoara anunță că mai face „încă un pas pentru construcția primului pod rutier peste Bega după Revoluție”. Va începe, la un moment evident neprecizat, exproprierea terenurilor. Zona este contaminată și nu se știe concret când ar putea începe decontaminarea. Tot primăria recunoaște, dacă e întrebată direct, că habar nu are când ar putea porni efectiv construcția podului.

Primăria anunță că „începe exproprierea terenurilor necesare pentru construirea podului Solventul – primul pod construit în Timișoara după mai bine de 30 de ani”. Este vorba despre peste 2,2 hectare, care vor fi expropriate în baza Legii 255/2010. Sunt, în total, nouă proprietari de terenuri intravilane, dar cea mai mare parte a terenului aparține societății Cerealcom SA, deținută de Mioara Simcelescu.

Viceprimarul Ruben Lațcău, specialiști din PMT și reprezentanții firmei responsabile cu exproprierea au purtat deja primele discuții cu proprietarii. Unii locuiesc în zonă și ar putea fi nevoiți să-și părăsească locuințele.

„O investiție majoră precum podul Solventul vine și cu supărări, nimeni nu vrea să plece de unde și-a construit casa, dar oamenii au înțeles importanța lucrărilor și vom discuta zilnic cu ei, dacă va fi nevoie, pe durata exproprierii. Suma pe care o va primi fiecare proprietar va fi stabilită de un expert independent. Primăria nu poate interveni asupra cuantumului despăgubirii în niciun fel, primăria doar achită sumele de la bugetul local. Expertul se va raporta la grilele notariale, la care poate adăuga un anumit prejudiciu, potrivit legii. Dacă vor exista nemulțumiri, proprietarii pot merge în instanță, dar procesele nu vor bloca investiția pentru că legea este clară: se expropriază pe sumele stabilite și încep lucrările”, a transmis Ruben Lațcău.

Primăria a găsit „soluții tehnice”

În afară de problema dreptului de proprietate asupra parcelelor pe care ar urma să fie făcută investiția, mai există un bai. Agenția de Mediu a anunțat demult că terenul de pe fosta platformă industrială Solventul este contaminat și, până nu se va face decontaminare, nu se poate pune problema demarării unui șantier.

„În paralel, Primăria Municipiului Timișoara avansează cu documentațiile necesare și a găsit soluții tehnice pentru a nu exista suprapuneri cu zona contaminată. În prezent, este așteptat avizul de mediu, după care urmează eliberarea autorizației de construire”, a transmis municipalitata.

Totuși, potrivit unui răspuns primit de la PMT, în urma unei solicitări făcute în baza Legii 544, a liberului acces la informații de interes public, „Agenția pentru Protecția Mediului, prin adresa 4299 / 04.08.2024, a comunicat faptul că procedura de emitere a actului de reglementare pentru proiectul podului Solventul nu poate continua până la ridicarea interdicției de construire conform Legii 74 / 2019, ținând cont de restricțiile impuse în urma încadrării amplasamentului aferent Platformei Industriale Solventul ca sit contaminat”.

„Nu suntem în măsură să estimăm”

Studiul de Fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiţie „C9b. Inelul IV Vest: conexiunea Str. Gării – Bd. Dâmbovița”, întocmit de Fip Consulting SRL București, a fost aprobat de CL Timișoara în august 2023. Valoarea totală a investiției era de 207,4 milioane de lei, cu TVA.

În aceste condiții, în afară de a comunica „încă un pas” spre punerea în practică a unui proiect necesar și mult așteptat, Primăria Timișoara ne-a transmis, sub semnătura directorului Direcției Relații Comunitare, Daniela Liliana Tuleu, că, „în acest moment nu suntem în măsură să estimăm când va fi lansată procedura de atribuire a contractului de execuție pentru acest pod”.

Deci… e un alt pas care va comunicat la o dată necunoscută.

About Post Author