Podul de Fier trebuie reparat. Primăria trimite poze desenate cu pixul la Direcția de Cultură / FOTO

Podul de Fier

Funcționarii din Primăria Timișoara au „reușit” o nouă performanță: au cerut un aviz de la Direcția de Cultură pe baza a două fotografii adnotate cu pixul! Este vorba despre o reparație de la Podul de Fier, făcută prost de prima dată, tot după o intervenție a primăriei.

Dacă treceți pe Podul de Fier din zona Iosefin, o să remarcați, la un moment, că unul din panourile metalice de pe marginea acestuia arată de parcă ar fi fost pus din greșeală acolo. Teoretic, este vorba despre o reparație a unei situații anterioare, însă ea s-a făcut prost și ar trebui ca primăria să intervină, fiind vorba totuși de un monument istoric. Ați putea crede că, poate, cei de la primărie nu știu de situație. Realitatea este însă că știu și… puțin le pasă.

„Nesimțit, puturos, indolent și neprofesionist”

Corneliu Vaida a făcut o sesizare, ba chiar i-a spus și primarului Nicolae Robu că trebuie intervenit. După un timp, pentru că a văzut că nu s-a schimbat nimic, omul s-a dus la Direcția de Cultură, să întrebe dacă s-a eliberat aviz pentru reparație. „Acest aviz se dă pe baza unei documentații elaborate în acest sens. Documentația respectivă, trimisa spre avizare către Direcția de Cultura Județeană, are exact trei pagini și arată după cum o vedeți. Dacă aș afirma că cel care a executat «documentația» e un nesimțit, puturos, indolent și neprofesionist, probabil m-ar da în judecată … deci nu voi afirma așa ceva!În fine, nu aste am vrut să arăt, ci faptul că în multe cazuri nu primarul e vinovat de aberațiile înfăptuite în primărie, ci subordonații săi, care debordează de (in)competență”, spune timișoreanul.

Practic, adresa întocmită de Direcția Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse II Vest, semnată de viceprimarul Farkas Imre și consilierul Pascu Burtic conține exact cinci rânduri de text și două forografii scoase la imprimantă, adnotate cu… pixul. „Prin prezenta vă informăm că se necesită lucrări de reparații și aducere la forma inițială a panourilor metalice, balustrade, de la podul metalic pentru pietoni, situate între strada Andrei Mureșeanu și strada Ady Endre. Având în vedere cele mai sus menționate, vă rugăm a ne elibera aviz favorabil pentru execuția reparațiilor”, scrie în adresă.

Doar două fotografii adnotate cu pixul

Sorin Predescu, directorul Direcției pentru Cultură, spune că nu se poate discuta baza unei astfel de „documentații”. „Un cetățean ne-a semnalat nouă și primăriei că s-a făcut o intervenție greșită, în urma altei semnalări a dânsului, în ceea ce înseamnă repararea Podului de Fier, care este monument istoric. Primăria trebuia să depună către Direcția Județeană de Cultură o documentație privind repararea acelei greșeli făcute anterior la prima reparație. După o perioadă, cetățeanul a venit să întrebe ce s-a întâmplat și i-am spus că noi am comunicat deja primăriei că este nevoie de o documentație care să arate a documentație. Așa cum a fost ea trimisă, nu poate trece prin Comisia Zonală de Monumente Istorice, pentru că nu este asumată de arhitect, nu are memoriu de arhitectură, nu există niciun desen… Sunt doar doar două fotografii adnotate cu pixul”, a declarat Predescu, pentru stiridetimisoara.ro.

Nici măcar nu este nevoie de cine ce știe de dosar complicat. „Trebuie măcar un desen și o explicare a procedurii de reparare a acelei porțiuni”, a completat directorul DJC Timiș. Conform legendelor locale, Podul de Fier ar fi fost ridicat pe baza desenelor faimosului Gustave Eiffel. Informația nu a fost confirmată, însă ce se știe oficial este că el a costat 70.000 de coroane, fiind terminat în 1917. Este exclusiv pietonal și, de multă vreme, se tot discută despre diverse variante de a fi pus în valoare și a devenit atractiv pentru cetățenii orașului și turiști deopotrivă. Până acum nu s-a concretizat nimic.

About Post Author