Plen pentru Colterm. Administratorul special vorbește de faliment și oprirea termoficării

colterm

Plen extraordinar pentru Colterm, plus o adresă din partea societății de termoficare pentru conducerea Primăriei Timișoara. E clar ca lumina zilei: compania nu are bani să cumpere deja faimoasele certificate anti-poluare, iar alternativa este falimentul. Administratorul special caută o soluție, dar trebuie să vrea și PMT.

Consilierii locali se întâlnesc marți, 7 februarie, într-un plen extraordinar, pentru a discuta despre situația Colterm. Convocarea a fost făcută la inițiativa Roxanei Iliescu (Pro România), care a obținut semnăturile necesare din partea colegilor din PSD și PNL. Pe ordinea de zi va fi un singur punct: „notificarea de punere în întârziere a Municipiului Timișoara/Consiliului Local al Municipiului Timișoara, Primarul Municipiului Timișoara (…) de către administratorul judiciar al Companiei Locale de Termoficare Colterm SA-Consorțiul format din Alf a& Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL, înregistrată în data de 26.01.2023”.

Societatea de termoficare este din nou într-o situație pe muchie de cuțit, pentru că e clar că nu are banii necesari să cumpere certificatele EUA. Neachiziționarea acestora ar putea echivala cu falimentul pentru compania care asigură apa caldă și căldura în casele a zeci de mii de timișoreni, dar și în școli, și la spitale.

Iliescu: Tot ce contează e să ajungem la un consens

Exact joi, 2 februarie, când Iliescu iniția convocarea unui plen extraordinar, administratorul special al Colterm, Cristian Amza, trimitea primarului Dominic Fritz, viceprimarului Ruben Lațcău și administratorului public Matei Creiveanu o adresă prin care le solicită o întâlnire pe tema certificatelor anti-poluare.

„Marți, în plenul pe care l-am convocat, contează să ajungem la un consens pentru ca această societate să nu intre în faliment, lăsând fără apă caldă si încălzire zeci de mii de timișoreni, precum și majoritatea școlilor si spitalelor din oraș. Soluții există si le-am enumerat de mai multe ori”, concluzionează consilierul local.

Certificatele s-au scumpit deja cu 17 euro / bucată

Cristian Amza susține, în adresa sa, că trebuie cumpărate 227.000 certificate, care au acum o valoare aproximativă de 104 milioane de lei. E aproape sigur însă că ea va crește, având în vedere că, „de la începutul anului și până acum, valoarea unui certificat EUA a crescut cu 17 euro”.

„Nu există disponibilitățile bănești necesare pentru îndeplinirea obligațiilor de mai sus și nici încasările prezumate a fi încasate în perioada următoare nu sunt de natură să acopere această sumă”, mai spune Amza.

„Având în calcul impactul negativ semnificativ (risc de faliment) în desfășurarea activității societății (în fapt, oprirea sistemului de termoficare centralizată al municipiului Timișoara), în cazul neîndeplinirii obligațiilor de restituire a certificatelor EUA, considerând evident și limitările legale, vă rugăm să aveți amabilitatea de a da curs prezentei, în sensul participării la o întâlnire de lucru”, transmite administratorul special.

Mai e mult până la avizul ANRE

Cristian Amza are și un mesaj indirect pentru viceprimarul Ruben Lațcău. Acesta a declarat că PMT poate plăti către Colterm pierderile induse, bani cu care să poată fi cumpărate certificate EUA, dar numai dacă există avizul ANRE pe bilanțul energetic.

„Suntem în plin proces de obținere a bilanțului energetic pentru anul 2022. Estimările noastre sunt că la finalul lunii februarie acesta va putea fi înaintat către ANRE, spre avizare. Anul trecut, documentația a stat în avizare la ANRE aproape trei luni, situație care, anul acesta, ar conduce direct spre riscul negativ menționat anterior (faliment – n.r.), în măsura în care Municipiul Timișoara va condiționa plata contravalorii pierderii induse de înaintarea documentației complete, cu avizarea ANRE”, conchide acesta.

About Post Author