Platformă unică în România, pentru pacienții cu boli interstițiale pulmonare

Pacienți din toată țara, care suferă de fibroză și alte boli pulmonare, pot fi acum consultați de la distanță de medicii de la Timișoara. Spitalul „Dr. Victor Babeș” le pune la dispoziție o platformă online dedicată, unde pot avea parte de o diagnosticare gratuită.

Practic, pacienții cu patologii pulmonare pot obține foarte ușor o a doua opinie, din partea unor medici cu mare experiență. Pe această nouă platformă, utilizatorul își face un cont, se conectează cu o parolă care se generează automat și care oferă securizare suplimentară și își introduce datele personale. Informațiile nu pot fi văzute decât de cei care administrează platforma și de medicii care fac parte din echipa de diagnostic. Diagnosticul este stabilit de o echipă formată din specialiști în pneumologie și radiologie ai spitalului de la Pădurea Verde.

„Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni, dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Specialiștii spitalului nostru evaluează cazul și, în unele situații, solicită informații sau investigații suplimentare. Apoi se pronunță asupra diagnosticului. Practic, realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare. Nu oferim însă tratament”, explică dr. Diana Manolescu, directorul medical de la „Babeș”.

Echipa multidisciplinară oferă informații medicului curant și face recomandări pentru consult. Pneumonia Interstițială Difuză (PID) este un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificila din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. „De aceea, diferența o face experiență medicală, îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe si au o cu o rată de supravițuire medie de 4-5 ani”, mai spune dr. Manolescu.

Clinica de Pneumologie de la Spitalul „Victor Babeș” este centru de referință prinvind patologia interstițială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătății încă din 2019. Platforma poate fi accesată aici.

About Post Author