Plătești cât arunci. Au fost puse în oraș primele insule ecologice
Primele dintre cele 100 insule ecologice din Timișoara, achiziționate printr-un program național, au fost montate deja în oraș. Ele vor fi gestionate de Retim și, teoretic, ar trebui să ducă la costuri mai mici pentru utilizatori.
Cele 100 de insule ecologice sunt cumpărate cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor. Valoarea finanțării este de 4,9 milioane de lei, fără TVA. Fiecare „insulă” de colectare va avea acces restricționat prin cartelă, cu minimum 200 de apartamente alocate pentru fiecare dintre ele, și va aduna date despre nivelul de colectare al deșeurilor.
Insulele ecologice sunt compuse din cinci module, fiecare destinat unui tip de deșeu și colorat distinct: maro – deșeuri biodegradabile, negru – deșeuri reziduale, galben – plastic și metal, albastru – hârtie și carton, verde – sticlă. Fiecare modul informează utilizatorul cu privire la nivelul de umplere, alertează dacă trapa nu a fost închisă corect și este securizat, oferind acces doar pe bază de cartelă sau printr-o aplicație mobilă.
Deșeurile trebuie sortate pe tipuri în saci, cu excepția sticlei. Pentru depozitarea fiecărui tip de deșeu este necesară autentificarea prin cartelă sau aplicație. Sacii trebuie să fie de dimensiuni potrivite pentru a încăpea fără a forța trapa.
Odată amplasate, insulele ecologice vor fi operaționalizate de RETIM și ADID Timiș. Noul sistem va deveni funcțional până la finalul acestui an.
Sistemul de plată este „plătești cât arunci”: fiecare utilizator va achita doar pentru cantitatea de gunoi aruncată. Astfel, timișorenii care reciclează mai mult și generează mai puține deșeuri vor avea facturi mai mici la finalul lunii.
Puteți verifica AICI dacă blocul dumneavoastră se află pe listă.