Petrecerile, nu școlile sunt de vină pentru numărul mare de cazuri de Covid

covid

Petrecerile cu zeci de participanți sunt principala cauză a numărului tot mai mare de cazuri de Covid. Este ceea ce crede dr. Cristian Oancea, directorul de la „Victor Babeș”. Nunțile și botezurile sunt interzise până în 14 noiembrie, dar asta nu-i împiedică pe unii să organizeze petreceri.

Timișul se apropie de 6.000 de cazuri de Covid, de la începutul pandemiei. Numărul de noi îmbolnăviri a depășit, într-una din ultimele zile, 200 și este constant în jurul acestei cifre de ceva timp. În Timișoara au fost, sâmbătă, peste 100 de cazuri. De ce această creștere? Poate surprinzător pentru unii, medicii timișorenii susțin că nu școlile sau transportul în comun ar fi principala sursă de infectare.

„De la petreceri, chefuri, nunți, sunt aceste infecții. O parte din pacienți spun de transportul în comun. Foarte puțini pacienți, foarte puțini, ne-au relatat de infectare de la copii. E semn că, la noi, în Timișoara, cel puțin, nu avem transmitere de la școală, pe linie familială. În rest, uitați-vă în spațiul public, la aceste mari manifestări, acolo ne duc”, explică dr. Cristian Oancea, directorul Spitalului „Victor Babeș”.

Petrecerile sunt interzise, dar unora nu le pasă

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că analizele făcute de guvern arată că petrecerile private constituie principala cauză a răspândirii noului coronavirus. Acesta a fost și motivul pentru care nunțile și botezurile au fost interzise. „Am luat decizia pe o perioadă de 30 de zile, din 15 octombrie până pe data de 14 noiembrie să nu mai permitem… Îmi cer scuze pentru cei care aveau stabilite nunţi, botezuri. Pe de altă parte trebuie să punem degetul pe rană”, a spus Orban, la B1.

Potrivit hotărârii adoptate de guvern, este interzisă organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.).

Orban a mai spus că, după alegerile locale, în 3.300 de localităţi s-au făcut „petreceri spontane la care au participat zeci şi sute de oameni”, care nu au respectat regulile de distanţare. Sâmbătă, 17 octombrie, Poliţia a întocmit 22 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi a dat 5.536 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor privind carantina ori izolarea şi a măsurilor de protecție individuală, în valoare de peste 1,2 milioane de lei. Poliţiştii au întrerupt şi zeci de evenimente.

About Post Author