Peste un milion de euro, bani de la București, pentru PUG-urile a 14 orașe și comune din Timiș
14 UAT-uri din Timiș vor primi bani de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, pentru actualizarea planurilor urbanistice generale. Sunt exact cele care au fost interesate de programul finanțat de minister, asta în condițiile în care cam jumătate din UAT-urile din Timiș nu au, în acest moment, PUG-uri.
Reprezentanții a 14 primării de comune și orașe din Timiș au semnat, joi, protocoalele de finanțare în cadrul Programului multianual de elaborare și/sau actualizare a planurilor urbanistice generale ale localităților și a regulamentelor locale de urbanism pentru perioada 2024-2027.
Consiliul Județean Timiș, în calitate de beneficiar intermediar, a obținut peste 6 milioane de lei din fondurile alocate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Banii sunt atât pentru elaborarea unor planuri urbanistice noi, cât și pentru și actualizarea celor existente. De ei vor beneficia Becicherecu Mic, Birda, Bogda, Bucovăț, Coșteiu, Criciova, Deta, Dudeștii Noi, Fârdea, Lovrin, Mănăștiur, Nițchidorf, Uivar și Voiteg.
„Din păcate, cred că mai mult de jumătate din UAT-urile din Timiș nu au PUG, ceea ce e foarte grav, pentru că înseamnă că sunt localități care se dezvoltă necoordonat, fără un fel de direcție. De aceea, am insistat pe lângă toate localitățile care au deja contracte semnate cu proiectanți să vină să beneficieze de acest suport financiar pe care Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale îl oferă”, spune președintele CJ Timiș, Alin Nica.
Unii vor renunța pe parcurs
PUG-urile sunt esențiale pentru stabilirea direcțiilor de dezvoltare funcțională a localităților, definirea coridoarelor de tranzit și integrarea acestora în contextul teritoriului național, zonal și județean. Actualizarea lor este necesară la fiecare 10 ani.
„Nu toți o să reușească să ducă la bun sfârșit acest contract, această lucrare de elaborare a PUG-ului până în 2027. Au mai fost cazuri în trecut în care unii au abandonat pe parcurs (…) Nu a fost o selecție efectiv, UAT-urile care au dorit să intre în acest program au fost acceptate”, a mai explicat Nica.
Localitățile cele mai avansate în elaborarea documentațiilor pentru PUG-uri par să fie Becicherecu Mic și Dudeștii Noi.