Peste 500 de oameni pleacă efectiv din CJ Timiș și subordonate. Urmează și alții

Aproape 560 de oameni părăsesc Consiliul Județean Timiș și structurile subordonate, în prima etapă a restructurării instituției. Este vorba strict despre angajați, pentru că numărul de posturi desființate se apropie de 800. Până la sfârșitul anului urmează și alții.
În luna ianuarie, președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, anunța că în instituție urmează „cea mai amplă restructurare și reformă pe care a făcut-o vreodată cineva în România”. Ar fi trebuit să înceapă mai repede, dar analiza activității angajaților a durat mai mult decât era estimat.
„Vom desființa, în cadrul CJ Timiș și a câtorva structuri subordonate, pentru celelalte suntem încă în analiză, 643 posturi. La acestea se adaugă 130 care vor fi externalizate, este vorba de posturile de pază care sunt prin lege obligatorii. Am făcut analize de risc pentru fiecare caz în parte. Suntem cu altele în analiză încă. Una dintre ele reiese, prin lege, obligatoriu, că trebuie să aibă pază fizică. a fi păzite cu pază fizică. Dar nu vom mai avea agentii noștri de pază la CJ. Vom externaliza și vom contracta firme specializate. (…)
Deci, 643 de posturi desființate și 130 externalizate. Dintre acestea, sunt ocupate 559. O parte erau posturi goale, care uneori erau bugetate și ulterior ori banii aceia erau distribuiți peste bonusuri și alte mecanisme sau se angajau oameni. Desființând aceste posturi, nu se mai pot aloca sume necesare pentru a putea fi apoi strecurați într-o parte sau alta bani”, a declarat, miercuri, Alfred Simonis.
Cele mai afectate direcții
Din organigrama actuală a CJ Timiș vor fi desființate și restructurate 51 de posturi. Direcția de Prestări Servicii, de la 466 de posturi în prezent, va rămâne cu 213. Dintre acestea, în prima fază vor fi externalizate 48, iar în faza a doua, încă 82.
„Deci, oricum ar fi, la finalul acestui an, DPS, de la 466 de angajați cât are în prezent, va trebui să ajungă la 83. Aici este o reducere de 70-80%. DGASPC desfințează 242 de posturi, 98 ocupate, în primă fază. Până la toamnă, pe diferite analize pe care le-am făcut, cu legea care interzice cumulul personalului contractual cu pensia, pensia cu salariu, pe vârsta de pensionare și așa mai departe, mai ies 63.
La Muzeul Banatului, de la 85 la 63, deci 22 de posturi, dintre care 6 ocupate. Centrul de Cultură și Artă, de la 79 la 67, 12 posturi desfințate, dintre care 9 ocupate. Suntem încă în analiză cu Teatrul Merlin, Evidența Populației, Muzeul de Artă, Muzeul Satului, Biblioteca Județeană și alte structuri din subordinea CJ, care vor fi auditate până la finalul lunii aprilie, și urmează noi restructurări și noi eficientizări ale costurilor cu salariile”, mai spune șeful CJ.
„Nu decidem noi, vor urma concursuri”
Urmează analize pe ceea ce înseamnă asociații și alte structuri la care „se face risipă”.
„Dacă adunăm aceste sume care vor fi recuperate începând de anul acesta, pentru că se va finaliza întreaga organizare până la finalul anului, până în toamnă, cred eu, anul viitor vom ajunge la acea sumă de 100 de milioane de lei pe care o anunțam, restructurări plus eficientizări ale cheltuielilor. Deja, în proiectul de buget pe anul acesta, sunt 20, poate 30 de milioane care au fost transferate de la Bunuri și Servicii la Dezvoltare”, a mai declarat Alfred Simonis.
Potrivit acestuia, „vor urma concursuri, nu știm cine rămâne, cine pleacă, nu decidem noi, vor urma concursuri, structurile foarte stufoase vor fi restructurate masiv”.
„În funcție de performanța angajaților din CJ, în funcția de performanța angajaților din structuri, vom mai modifica sau nu această organigramă în lunile următoare”, a conchis Simonis. CJ Timiș și structurile din subordinea sa au, înainte de aceste restructurări, aproximativ 2.700 de angajați.