Peste 133.000 de euro, reparațiile de la scena din Parcul Rozelor. La doi ani de la distrugere
La mai bine de doi ani de când învelitoarea a fost luată pe sus de furtună, primăria a decis să repare, în sfârșit, scena din Parcul Rozelor. Consilierii locali trebuie să aprobe indicatorii tehnico-economici, faza DALI, așa cum au fost ei stabiliți de specialiștii din Politehnică.
Scena din Parcul Rozelor a fost grav afectată de furtuna din 2017, iar anul trecut a fost primul an în care Festivalul de Operă și Operetă, tradiție de vară la Timișoara, nu s-a putut ține acolo. Nici în acest an nu s-a întâmplat, pentru că nu s-au făcut niciun fel de lucrări de intervenții. Între timp, în martie 2019, primăria a primit expertiza comandată și realizată de o firmă din Arad. Concluziile acesteia? Deloc grozave.
Calitate îndoielnică și întreținere lipsă
„Nu există proiect autorizat și verificat de către un verificator autorizat, nici măcar însușit de către proiectant prin semnare și ștampilare, ci numai un proiect de arhitectură și rezistență de casă, parte desenată a SC Pro Wasser AT SA cu structura de rezistență a copertinei și a SC MG Building Design SRL, pentru partea de arhitectură (…) Acoperirea scenei s-a făcut cu prelată prinsă (…) și care, ca urmare a vântului din 17 septembrie 2017, s-a rupt (…) Ruperea s-a datorat eforturilor excepționale date de acțiunea vântului, dar și de prinderea deficitară a prelatei în anumite porțiuni, coroborat cu conceptul arhitectural al acoperișului”, scria expertul de la SC Dower Construct SRL. Potrivit aceleiași surse, s-au folosit materiale de calitate „îndoielnică”, iar din cauza întreținerii „care trebuia planificată periodic, dar nu a fost executată” a apărut rugina.
În viitorul plen va apărea probabil pe ordinea de zi un proiect „privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza DALI şi a descrierii sumare a investiţiei pentru obiectivul «DALI reabilitare (structuri metalice în arce pentru spaţii culturale) – scenă (pentru spectacole cu învelitoare din membrană impermeabilă) – Parcul Rozelor»”.
Vânt de 148 km / h, spun cei din primărie
„Acoperișul scenei din Parcul Rozelor a suferit avarii semnificative ca urmare a furtunii din data de 17 septembrie 2017. Viteza vântului a fost de 148 km/ h în rafală, de altfel fiind declarat cod portocaliu de furtună. Suprapunerea acestui eveniment cu faptul că perioada de exploatare a membranei era cu peste 50% din timp depășită a avut ca efect distrugerea integrală a acesteia (…) Conform expertizei tehnice nr. 22/2019, realizate de SC Dower Construct SRL, au fost constatate: prinderea deficitară a prelatei în zona arcelor A-C, ce a condus la ruperea acesteia, calitatea necorespunzătoare a materialul din care au fost confecționate de la arcul A, ceea ce a condus la străpungerea arcelor (ruginire), vopsire, calitatea vopselei au fost deficitare și nu s-a efectuat mentenanța periodică”, scrie în referatul proiectului.
Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții (DALI), care să stabilească soluția optimă privind lucrările de reparații și întreținere, a fost realizată de specialiștii de la Universitatea Politehnica. Potrivit acestora, este nevoie de lucrări de reabilitare a arcelor structurii metalice și înlocuirea învelitoarei din membrană.
Ce propun specialiștii din UPT
„Intervențiile propun intervenția punctuală a structurii de rezistență, respectiv în zona arcului A, pe cheia de boltă, prin execuția la fața locului de înlocuiri de elemente ale arcului. Înlocuiri ale elementelor de tensionare (șuruburi și tiranți), cabluri. Modificare soluție de închidere în spatele scenei prin scăderea presiunii pe întreaga învelitoare, având în vedere forma sa.
Soluția propusă prin ridicarea stâlpilor spate va permite curgerea fluentă a aerului și evitarea măririi presiunii pe întreaga suprafață, fapt care va conduce la scăderea tensiunii în membrană. Pentru evitarea formării condensului a fost propusă modificarea prinderii corpurilor de iluminat, prin coborârea nivelului acestora față de arc”, mai notează, în referatul proiectului, cei din PMT. Valoarea totală estimată a investiției conform devizului general este de 636.650 lei, cu TVA, din care construcții + montaj, 595.000 lei. Pasul următor va fi realizarea proiectului tehnic, cu detalii de execuție.