„Performanță” de un milion de lei fonduri UE, premiată cu 6,5 milioane. Fritz taie primele sporuri în PMT

primăria timișoara

foto: Arhivă

Peste 120 de angajați din Primăria Timișoara rămân, din această lună, fără sporuri pentru proiecte europene. Dominic Fritz a luat această decizie după ce a constatat că la PMT se dă pe mere mult mai mult decât s-a luat pe… pere. Cam de șase ori mai mult!

Primarul Dominic Fritz a analizat situația fondurilor europene și spune că nu e deloc așa cum susținea predecesorul său. Nicolae Robu a bătut multă monedă pe proiectele finanțate cu bani de la UE, însă noul edil șef are cu totul altă părere.

„În ultimii ani, Primăria Timișoara a contractat proiecte cu suma de 460 de milioane de lei, nerambursabile. Din această sumă de 460 de milioane de lei, am absorbit până acum, efectiv rambursat, primit, suma de 1 milion de lei. Este o rată de absorbție de 0,22%! Este o cifră care nu ne mulțumește. Sunt multe proiecte care efectiv rulează de un an, de doi ani și încă nu s-a rambursat nimic. Câteva sunt efectiv blocate, printre altele proiectul pentru anveloparea blocurilor”, a spus, marți, Dominic Fritz.

Sporurile, din bani de la buget

Problema și mai gravă, din punctul de vedere al primarului, este însă alta. Deși banii returnați către PMT sunt exterem de puțini, din 2018 până în octombrie 2020, peste 120 de angajați au primit, lunar, sporuri care ajungeau și la 50% din salariu. „Am constatat, cu surprindere, că am plătit până acum 6,5 milioane de lei sporuri salariale pentru exact aceste proiecte. Asta înseamnă că, ca să cheltuim deocamdată 1 milion de lei de fonduri europene, am plătit sporuri salariale de aproape 7 milioane de lei.

Dacă acest raport vă șochează, vă mai spun încă o chestie. Mulți nu știu asta, dar aceste sporuri nu sunt plătite din aceste fonduri europene, ci din bugetul local, din propriile noastre fonduri. Deci, încă o dată: până acum am cheltuit 1 milion de lei bani europeni, dar am plătit pentru această cheltuială aproape 7 milioane de lei”, explică Dominic Fritz.

„Până când nu clarificăm după ce criterii se dau sporuri, le suspendăm”

Decizia a venit logic: „suspendăm de luna aceasta aceste sporuri, cel puțin pentru lunile noiembrie și decembrie. Până anul viitor vom dezvolta un sistem în care aceste sporuri depind de performanță în proiect și nu sunt plătite pur și simplu așa”.

Pentru ca lucrurile să fie și mai clare, banii nu erau pentru scrierea de proiecte, ci pentru punerea lor în practică. Au beneficiat de astfel de sporuri și șefi de direcții, iar în teorie orele petrecute pe aceste proiecte au fost cu miile.

„Se pot acorda până la 50% din salariul de bază. De obicei se numește un lider de proiect care primește 50% și apoi sunt mai mulți funcționari ai primăriei care au de a face cu aceste proiecte. Ei muncesc, teoretic, cu anumite ore, pentru acest proiect. Ideea este că ei muncesc în timpul orelor de lucru, nu sunt ore suplimentare. Marele mister pentru mine este că sunt unele proiecte unde nu s-a mișcat nimic, dar eu văd în tabel că cineva a primit un spor de 30 sau 40% pentru 80 de ore într-o lună muncite pentru acest proiect (…) Până când nu clarificăm acest sistem, cine și după ce criterii ajunge să primească un astfel de spor, le suspendăm”, spune primarul Timișoarei.

Fritz a mai declarat că îi pare rău de angajații care vor rămâne fără acești bani. E sigur însă „că înțeleg și ei că suntem într-o situație financiară dificilă și, luând în considerare lipsa de progres pe partea de fonduri europene, este o decizie pe care trebuie să o luăm”.

About Post Author