Peisagiștii au anulat în instanță Registrul Spațiilor Verzi. Primăria e obligată să-l refacă

registrul spațiilor verzi

Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, a bătut în instanță Primăria Timișoara. Tema? Registrul Spațiilor Verzi, considerat incomplet de peisagiștii care s-au adresat instanței. Au câștigat, au acum o sentință definitivă, iar PMT trebuie să treacă la treabă.

Potrivit Legii 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, autoritățile trebuie să aibă un așa-numit Registrul Local al Spațiilor Verzi (RLSV), care trebuie modificat de fiecare dată când se fac intervenții la spații verzi. Este vorba, de fapt, de o bază de date în care sunt detaliate toate spațiile verzi din oraș, cu informații despre suprafața acestora, numărul și speciile de arbori, dimensiunile trunchiului și a coroanei etc.

Registru adoptat incomplet în 2017

CL Timișoara a aprobat abia în decembrie 2017 Registrul Local al Spațiilor Verzi – parcuri și scuaruri la 19 obiective. Mai exact, au fost luate în considerare Parcul Muzeului, Parcul Alpinet, Parcul Botanic, Parcul Campus Universitar, Parcul Central Scudier, Parcul Civic, Parcul Copiilor, Parcul Ilsa, Parcul Rozelor, Parcul Stadion, Parcul Tineretului, Parcul Universității, Parcul Vasile Pârvan, Scuarul Bastion, Scuarul Bihor, Scuarul Doina, Scuarul Operei, Scuarul Piața Crucii și Piața Plevnei. După mai multe „intervenții în forță” ale edililor locali, care au tăiat arbori pentru a lărgi diverse artere, Asociația Peisagiștilor din România, Filiala Teritorială Vest, a dat în judecată PMT, susținând că Registrul Verde nu este realizat în conformitate cu legea.

În luna august, Tribunalul Timiș a dat dreptate AsoP și a dispus anularea HCL 459/2017 privind aprobarea RLSV. Instanța a găsit întemeiate criticile formulate de AsoP Vest legate de caracterul incomplet al RLSV. „Acesta este întocmit pentru 19 scuaruri și parcuri, adică pentru 14,99% din suprafața totală a spațiilor verzi din Timișoara, conform situației din 2016, deci într-o formă parțială”, susțin peisagiștii. Potrivit acestora, zonele verzi care nu sunt incluse în registru nu sunt recunoscute de administrație, fiind „vulnerabile și expuse la presiuni imobiliare, la dezvoltarea infrastructurilor, mai ales cea rutieră, reprezentând terenuri de sacrificiu”.

ASoP a câștigat peste tot

Primăria a atacat decizia tribunalului, dar n-a avut câștig de cauză nici la Curtea de Apel, care a respins recursul înaintat de municipalitate. „AsoP Vest anulează Registrul Local al Spațiilor Verzi, în forma sa incompletă (15%) și neactualizată (1999-2001) elaborată de Primăria Municipiului Timișoara. Curtea de Apel Timișoara a respins recursul Consiliului Local Timișoara împotriva Sentinței civile nr. 385/2019 prin care s-a hotărât anularea HCL nr.459/2017 privind aprobarea Registrului Local al Spațiilor Verzi din Municipiul Timișoara și obligarea la constituirea Registrului Local al Spațiilor Verzi, actualizat”, au anunțat peisagiștii.

În acest moment, pentru că decizia Curții de Apel este definitivă, Timișoara nu mai are Registru Local al Spațiilor Verzi. Autoritățile locale trebuie acum să se apuce de întocmirea acestuia în conformitate cu legea. Și complet.

About Post Author