Pătrățele fără număr: trotuare de test în centrul Timișoarei, lângă Palatul Dicasterial. Sunt patru modele / FOTO

trotuare

Poteca lui Dorothy din „Vrăjitorul din Oz”? Drumul lui Alice prin Țara Minunilor? Nu se știe. Sunt trotuare test pe care a fost montat, în premieră, pavajul promis de jumătate de an de primarul Nicolae Robu. Cum va arăta în final? Nici asta nu se știe. Ce legătură are cu arhitectura zonei? Greu de spus. Dinspre CD Loga 1, se vede bine. Pentru unii timișoreni pare însă o ciudățenie fără legătură cu zona.

A început montarea pavajului pe trotuarele din centrul Timișoarei. S-a ales ca zonă de test strada Martin Luther, lângă Palatul Dicasterial. Pe o porțiune nu foarte lungă au fost puse plăci de pavaj în diferite nuanțe de gri, într-un model care pare făcut la întâmplare. Reacțiile timișorenilor de pe rețelele de socializare sunt, în mare parte, negative. Unii fac haz de necaz și spun că e vorba despre… un cod de bare. Cei mai mulți susțin însă că modelul nu are nicio legătură cu Dicasterialul, construit între anii 1855 și 1860 și proiectat ca sediu al administrației imperiale austriece a Banatului, în stilul renașterii italiene, imitând Palatul Medici din Florența).

Direcția de Cultură încă așteaptă documente

„Frumos ca la Timișoara! Inspirat ca nuca-n perete”, scrie, pe Facebook, și directorul Direcției Județene de Cultură, Sorin Predescu. Reparația trotuarelor din centrul Timișoarei, realizată de SDM, are aviz de la Direcția de Cultură. „Se acceptă folosirea materialelor moderne de pavaj (elemente prefabricate din beton natur sau colorat, plăci mozaicate etc.). Se va descuraja folosirea asfaltului pentru trotuare. În zona centrală se încurajează folosirea pietrei naturale, cu condiţia ca trotuarele să aibă proprietăţi antiderapante. Se va studia aspectul tratării diferenţiate a trotuarelor în funcţie de gradul de reprezentabilitate al zonei, confortul pietonilor, frecvenţa circulaţiei sau pentru marcarea diferitelor funcţiuni (ex. staţii pentru transportul în comun, locuri de odihnă etc.)”, scrie în avizul DJC. În documentație este precizat de asemenea, că lucrările „se vor subordona ambianței urbanistice generale”.

Primăria trebuie să ducă la Direcția pentru Cultură detalii tehnice de execuție și trebuie să precizeze modelul pe care dorește să-l „deseneze” pe trotuare, dar și culorile. Fără acestea, nu va primi avizul final de la DJC, unde a depus doar un proiect tehnic.

Teste și modele

De la primăria nu se vede așa de rău. În plus, sunt doar teste și acesta e doar primul. Urmează și altele, deci nu trebuie să ne mirăm dacă vedem, în alte locuri, modele… dubioase. „Sunt puse pentru evaluare. Nu sunt fixate. Se vor face câteva modele. Apoi vom decide, pentru că una este pe calculator și alta e în realitate. Probabil vor fi modele diferite în diferite locuri/ contexte”, ne-a explicat primarul Nicolae Robu.

A început, de altfel, și marcarea traseului pentru bicicliști. Se lucrează în fața Hotelului Continental. Pista va fi neagră, cu bordură albă, care s-o delimiteze de trotuar. Dar… e tot test! „Aștept să văd și o zonă cu pista de biciclete. Nu e nimic bătut în cuie). Așa e modelul propus nr. 1: cu pista neagră și bordura albă delimitatoare, pusă la același nivel cu pista și cu trotuarul. Se vor face și celelalte modele pe teren, pentru evaluare”, mai spune edilul-șef.

Cât costă reparațiile la trotuare

SDM este cea care lucrează la reparațiil la trotuare în zona centrală. Pavajul este cumpărat prin licitație, de la o firmă din Alba Iulia. Este vorba despre un acord-cadru pentru „pavele pavaj premium, dimensiuni: 100x200x60 mm; 400x400x60 mm”. Suma maximă oferită este de 3,8 milioane de lei cu TVA. Estimările spun că ar fi nevoie de 15.000 până la 33.000 metri pătrați de astfel de pavaj. SDM a solicitat, în acești bani, nu doar furnizarea și transportul pavelelor în Timișoara, ci și montajul. Oferta de la Alba Iulia a fost singura primită. Primarul Nicolae Robu promite din toamna trecută repararea trotuarelor din zona centrală a Timișoarei. „În primăvară, în interiorul Inelului I, le vom amenaja altfel. Cu plăci mari de pavaj, cu plăci netede și o să arate foarte frumos”, spunea Robu, în decembrie 2019. Nu se știe cât va dura întreaga operațiune.

About Post Author