Partidul, mai presus decât țara. Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier

pnl

Florin Cîțu și-a depus mandatul de premier desemnat. Anunțul a fost făcut cu puține minute înaintea ședinței pentru votul de învestitură din parlament. Ludovic Orban ar putea fi desemnat din nou prim-ministru.

Guvernarea României este, teoretic, extrem de importantă. Cu atât mai mult în condiții de epidemie de coronavirus. Practic, jocurile politice și mizele partidelor au prioritate. Cu câteva minute înainte de începerea ședinței parlamentului, premierul desemnar Florin Cîțu a anunțat că se retrage.

Renunțarea lui Cîțu vine în condițiile în care Curtea Constituțională a blocat scenariul alegerilor anticipate. Șansele ca Guvernul Cîțu să fie învestit erau foarte mari. Asta, pentru că toate partidele, cu excepția PSD, anunțaseră că îl vor vota. PNL s-ar fi găsit în situația paradoxală de a avea un premier care fusese desemnat pentru a fi respins, în ideea organizării de anticipate.

​De altfel, Cîțu a explicat, într-o postare pe Facebook, că, din moment nu se mai poate vorbi de alegeri anticipate, s-a retras pentru a-l lăsa premier pe Ludovic Orban.

„Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România. Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de președintele lui în momentele dificile. Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru. Decizia președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de prim-ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi”, a scris acesta. Cîțu va rămâne la Ministerul de Finanțe.

Președintele Klaus Iohannis ar urma să-l desemneze din nou premier pe Ludovic Orban. Acesta ar putea să formeze un guvern, cel mai probabil cu PMP și USR.

About Post Author