Parcul Rozelor sau raiul buruienilor? Horticultura are un plan, dar nu s-a apucat de el / FOTO

Nu vă plimbați prin Parcul Rozelor. Parcul simbol al Timișoarei arată, din nou, jalnic în cea mai mare parte. În acest început de primăvară, el pare să fi fost din nou „sărit” de la întreținere. Horticultura zice că face curat din această săptămână.
Din acest an, la Timișoara, iarba se cosește „mozaicat”. Adică e tăiată pe o fâșie de aproximativ un metru, de la marginea aleilor și trotuarelor, iar restul e lăsat să crească liber, ca să ajute polenizatorii. E explicația venită dinspre primărie și, ca întotdeauna, are și admiratori, are și detractori. Primii spun că parcurile arată frumos, cu păpădii și alte flori crescute naturale. Ceilalți susțin că e doar praf în ochi, că totul e neîngrijit, că vor fi căpușe și că, de fapt, e doar o măsură pentru ca municipalitatea să plătească mai puțin pentru îngrijirea spațiilor verzi.
La câtă lume a fost, cel puțin în weekendul recent încheiat prin parcuri, pare că „mozaicul” nu deranjează. E însă un loc în care, mozaic sau nu, lucrurile nu arată bine. Și vorbim aici de cel mai faimos parc al Timișoarei, cel al Rozelor.
Horticultura stă în parc, dar degeaba
O plimbare, puțină relaxare pe o bancă, sub o pergolă – sună bine, dar nu faceți asta acolo. Cel puțin nu acum. În loc de liniște și o senzație de bine nu veți reuși decât să vă enervați. Cu mici excepții, parcul e plin de buruieni, gardul viu arată jalnic, iar trandafirii probabil că nici nu s-ar zări dintre bălării.
O bună parte din parc arată de parcă pe aici n-ar fi trecut cu anii niciun îngrijitor. Partea dinspre terenurile de tenis a fost cosită recent, pe stil vechi, fără „mozaic”. Există și câteva zone, puține, curățate, unde au lucrat… copiii. Da, ați auzit bine, elevii uneia dintre școlile private din Timișoara au făcut – lăudabil, de altfel – voluntariat și au strâns buruieni.
Sub supravegherea celor de la Horticultura, bineînțeles. Care au acolo chiar și un sediu al unei formațiuni de lucru.
Planul începe în această săptămână
Am întrebat la primărie de ce s-a ajuns, din nou, în această situație cu Parcul Rozelor, însă a durat puțin. Viceprimarul Ruben Lațcău ne-a spus că nu vrea să comenteze, lăsând să se înțeleagă că este problema celor de la Horticultura. Societatea care, vă reamintim, are ca acționar unic Consiliul Local Timișoara.
Am aflat totuși că, din această săptâmână, Horticultura se pune pe treabă. „Societatea ne-a transmis un plan cu intervenții care încep în această săptămână și continuă după sărbătorile pascale. Printre acestea se numără înlocuirea gardului viu, înlocuirea sistemului de irigații, plivirea și curățarea trandafirilor de resturi vegetale, completarea cu pământ fertil și refacerea pergolelor deteriorate”, ne-a declarat Silvana Andreaș, purtătorul de cuvânt al PMT.
Nu e prima dată în ultimii ani când Parcul Rozelor arată neîngrijit. În 2020, în pandemie, când se putea lucra în aer liber, era tot așa. În 2021, gardul viu fusese atacat de un parazit și a fost nevoie de înlocuirea lui pe suprafețe mari.
***
Parcul Rozelor a fost înființat în 1891, cu ocazia Expoziției Universale. Aranjamentele florale au fost realizate de grădinarii Timișoarei, Wilhelm Mühle, Franz Niemetz și Beno Agatsy. Trei decenii mai târziu, arhitecții peisagiști Árpád Mühle, fiul lui Wilhelm Mühle, și Mihai Demetrovici, șeful serviciului de horticultură, l-au redesenat. A fost amenajat în stil englezesc, cu alei, baldachine și rondouri de trandafiri. Între cele două războaie mondiale s-a numit Rosarium și avea peste 1.200 de soiuri de trandafiri.
Distrus în cea de-a doua conflagrație mondială, Parcul Rozelor a fost refăcut și este unul dintre locurile cu care se identifică Timișoara. În 2011-2012, a trecut printr-o reamenajare, printr-un proiect de peste 5 milioane de lei, finanțat prin Programul Operaţional Regional. Înainte de alegerile din iunie 2012, el a fost redeschis. Au fost plantați atunci 9.000 de trandafiri şi aproape 500 de arbori, aleile pietonale au fost refăcute și a fost schimbat mobilierul urban.