Parcul Copiilor, pericol public. Institutul Francez a pus sârmă ghimpată pe gard, să nu mai intre boschetarii / FOTO + VIDEO

parcul copiilor

Parcul Copiilor, unul dintre locurile cândva frumoase ale Timișoarei, e acum o rușine. Administrația locală n-a investit aproape nimic de peste 8 ani, e mizerie, jucăriile sunt într-o stare deplorabilă, iar prin boscheți și-au făcut culcuș oamenii străzii. Institutul Francez a decis să se protejeze singur, iar varianta aleasă nu e una prea… plăcută ochiului.

Sunt, probabil, ultimele zile însorite din acest an și încă poți să te plimbi agale pe aleile unui parc, bucurându-te de natură. Poți încerca, de exemplu, așa cum e cazul multor timișoreni, să mergi în Parcul Copiilor. Dacă faci abstracție de leagănele și toboganele ponosite, de căsuța închisă a tunelului, de caruselul pe care nu vrea nimeni să-l întrețină sau de traseul părăsit al bărcuțelor, poți admira măcar culorile frumoase ale toamnei.

Căderea frunzelor a adus însă celor care se plimbă prin Parcul Copiilor și o surpriză. Și nu una plăcută! O parte din gardul care împrejmuiește parcul a fost „îmbunătățit” cu… sârmă ghimpată! „Pare destul de proaspăt instalată (sârma – n.r.). Noi mergem des pe acolo, ne plimbăm cu cel mic, și nu am mai văzut-o până acum. Mi se pare ireal cât de ușor e de urcat gardul ăla de un copil. Să dea fix în lamele alea din sârmă ghimpată”, ne-a scris un cititor.

Incident straniu în curtea Institutului Francez

Și totuși…. Colacii de sârmă ghimpată au fost desfășurați pe gard de peste două luni, de către cei de la Institutul Francez, a căror curte se învecinează cu Parcul Copiilor. Nu s-au văzut până acum, pentru că au fost „camuflați” de vegetație.

Tilla Rudel, noul director al Institutului Francez, explică. „În luna septembrie am avut Festivalul «Căsuța Piticilor», la care au participat, în total, în jur de 200 de copii. Într-una din zile, chiar înainte să începem activitățile planificate, un om al străzii a sărit gardul, dinspre parc, și a dat foc unui copac. Colegele mele au sunat imediat la 112, au venit trei polițiști și l-au luat pe acel bărbat din curtea noastră. Părea să aibă probleme de sănătate. Polițiștii au spus că îl duc la un centru, unde poate sta numai 24 de ore, și apoi e liber din nou. Ne-au recomandat să facem ceva, ca să nu se mai poată sări gardul dinspre parc”, a declarat, pentru stiridetimisoara.ro, Tilla Rudel. La acel moment, ea era instalată în funcție la Timișoara de aproximativ o săptămână.

În acest context, s-a decis montarea unui „paravan” de sârmă ghimpată pe bucata de gard care dă în Parcul Copiilor. „Nu arată bine, e adevărat. Am solicitat o întâlnire cu reprezentanții Primăriei Timișoara și sper să găsim, cât de urgent se poate, o altă soluție”, mai spune Tilla Rudel.

Poliția Locală face verificări

De cealaltă parte, cei de la PMT nu aveau cunoștință nici despre incidentul din curtea Institutului Francez, nici de montarea de sârmă ghimpată. „Poliția Locală va efectua verificări pentru a stabili dacă există autorizație pentru astfel de modificări la gardul care delimitează curtea Centrului Cultural Francez de Parcul Copiilor. În cazul în care nu există autorizație, polițiștii locali pot aplica sancțiuni conform Legii 50/1991, republicată, între 1000 și 100.000 lei, cu măsura complementară de obținere a autorizației sau readucerea la starea inițială”, ne-au transmis reprezentanții PMT.

Una peste alta, amendarea Institutului Francez pare cea mai simplă – și mai inutilă – soluție. Parcul Copiilor a fost reabilitat în 2012, fiind inaugurat în campania electorală pentru alegerile locale din acel an. De atunci, investițiile făcute de administrația Robu au fost minime, spre zero chiar. În afară de desființarea gardului dinspre Bd. Michelangelo, motiv de mândrie pentru fostul edil-șef, mare lucru nu s-a făcut. Accesul în parc dinspre Bd. Revoluției arată mai rău ca într-un cătun uitat de lume, cu desene decolorate și vopsea scorojită.

În perioada mai 2018 – august 2019, proiectul de modernizare pentru Parcul Copiilor „Ion Creangă” a fost scos la licitație de mai multe ori. La primele trei încercări, suma maximă oferită a fost de 65.000 de lei, fără TVA. Apoi s-a ajuns la 95.000 de lei, fără TVA. În 10 decembrie 2019, contractul a fost atribuit către Tera Design Studio, o firmă din București care avea la dispoziție 145 de zile să predea proiectul. Încă nu știm dacă acest lucru s-a și întâmplat.

About Post Author