Panouri de avertizare de risc de roaming involuntar, în localitățile de graniță. Primul pas a fost făcut
Senatul a adoptat, miercuri, o propunere legislativă prin care se instituie obligaţia amplasării de indicatoare de avertizare în localităţile cu risc de roaming involuntar. Aceasta a fost inițiată la finele anului 2022 de mai mulți parlamentari liberali, printre care și deputatul de Timiș, Cosmin Șandru.
„Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) publică cel puţin o dată la trei ani, lista unităţilor administrativ-teritoriale în care există riscul pentru utilizatorii finali de a intra în roaming involuntar din ţările vecine. La intrările în unităţile administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista publicată de ANCOM se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenţiona utilizatorii“, scrie în proiectul de lege adoptat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Au fost înregistrate 56 de voturi “pentru” şi 27 de abţineri (USR şi AUR).
Primăriile din localitățile respective vor avea termen șase luni să monteze indicatoare pe fiecare sens de mers, în locuri cu vizibilitate, care să conţină în mod obligatoriu, textul „Atenţie! Risc de roaming involuntar’”. Culoarea indicatorului va fi albă, iar textul, scris cu majuscule, va avea culoare neagră”.
„Timișul este județul în care astfel de incidente sunt extrem de frecvente, având graniță directă cu Serbia, stat care nu este în UE, iar tarifele pentru servicii mobile de voce și internet sunt semnificativ mai mari. Localnicii șitiu, în principiu, ce trbuie să facă, pentru a nu avea costuri suplimentare, dar cei aflați în tranzit sunt vulnerabili, pentru că nu deţin informaţii complete despre riscul de roaming involuntar în localităţile din proximitatea graniţelor”, spune deputatul Cosmin Șandru.
În România, potrivit ANCOM, sunt 1.092 de localităţi care prezintă risc de roaming involuntar în judeţele: Arad, Bihor, Botoşani, Călăraşi, Constanţa, Caraş-Severin, Dolj, Galaţi, Giurgiu, laşi. Maramureş, Mehedinţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş, Teleorman şi Vaslui. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.