Operație în premieră națională la Spitalul Județean. Anevrism „reparat” de urgență

Spitalul Județean

O femeie de 64 ani a primit o nouă șansă la viață, după ce chirurgii de la Spitalul Județean au făcut o operație salvatoare. Este vorba despre o intervenție pe un anevrism cerebral, făcută în premieră în România.

Medicii de la Spitalul Județean au făcut, cu succes, o procedură de implantare a unui dispozitiv intrasacular de deviere de flux într-un anevrism cerebral intracranian. Pacienta, în vârstă de 64 de ani, suferise două anevrisme cerebrale, dintre care unul probabil rupt, cu hemoragie subarahnoidiană abundentă, dar cu examen neurologic normal și cefalee puternica.

„În aceste condiții, echipa noastră a fost nevoită să trateze ambele anevrisme cerebrale. Unul a fost tratat cu tehnică clasică de plasare de coiluri în sacul anecrismal, iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular. Al doilea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinatăți cu trunchiul cerebral, structură anatomică vitală. Lipsa acestei intervenții de urgență ar fi fost fatală”, spun reprezentanții SCJUT.

Din echipa care a intervenit au făcut parte medicul neuroradiolog intervenționist, dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris Franța) și medicii SCJUPBT, dr. Adrian Tutelcă, dr. Cătălin Juratu, dr. Dana Crișenescu și dr. Adrian Popică, din compartimentul radiologie intervențională. „Procedura marchează o noua etapă în neuroradiologia intervențională românească, deoarece acest tip de dispozitiv reprezintă vârful tehnologic actual la nivel mondial în tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral”, mai spun cei de la spital.

Procedura trebuia făcută de urgență, deoarece, potrivit medicilor, în primele 48 de ore, resângerarea unui anevrism rupt poate fi fatală. Pacienta de 64 de ani este în afara oricărui pericol și va externată în curând.