Operație în premieră la Timișoara. Opt ore sub microscop, pentru o pacientă care nu se mai putea mișca de trei luni

spitalul județean

O intervenție chirurgicală foarte delicată a fost realizată pentru prima dată în România, la Spitalul Județean din Timișoara. A durat opt ore, iar pacienta a scăpat, la capătul operației, de dureri insuportabile cauzate de o tumoră, care nu mai răspundeau nici măcar la morfină.

La Clinica de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență ,,Pius Brînzeu” a fost făcută, în premieră în România, o drezotomie cervicală. Prin această intervenție făcută sub microscop s-a reușit controlarea durerii la o pacientă suferind de o tumoră care invadase nervii brațului. Practic, neurochirurgul a întrerupt preferențial intrările periferice nociceptive (fibrele care transmit durerea) la nivelul măduvei spinării.

Intervenția a fost făcută de conf. dr. Andrei Brînzeu, de la Clinica de Neurochirurgie a SCJUT, condusă de prof. dr. Horia Pleș. Pacienta în vârstă de 59 de ani avea dureri foarte mari și, de circa 18 luni, era tratată cu morfină, însă fără prea mult succes. Imediat după operație, durerile au dispărut, femeia putându-se mișca liber pentru prima dată, de mai bine de trei luni.

Operația a durat opt ore și a necesitat antrenament chirurgical specializat. Ea a fost făcută prima dată în anii 70, la Lyon, de prof. univ. Marc Sindou, unul dintre cei mai buni neurochirurgi din Europa. Procedura e utilizată constant în controlul durerilor în situații critice, atât în Franța, cât și în SUA.

Dr. Brînzeu a petrecut mai mult de 10 ani la Spitalul Neurologic din Lyon, avându-l drept mentor pe Marc Sindou. Medicul român s-a specializat în tratamentul tumorilor cerebrale și în neurochirurgie funcțională. Aceasta asigură tratamentul chirurgical al durerilor, al epilepsiei, al bolii Parkinson sau al spasticității după paralizii. În România sunt foarte puțini specialiști în acest domeniu. Conf. dr. Andrei Brînzeu s-a alăturat echipei SCJUT, cu scopul de a începe, la Timișoara, un program de neurochirurgie funcțională și tumorală.

About Post Author