Ofertă unică pentru lucrările uitate de la spitalul de copii. Va fi funcțional poate la anul

spitalul de copii

Firma care muncește de vreo șase ani la noul corp de clădire de la spitalul de copii a depus și unica ofertă pentru lucrările suplimentare. Acestea sunt estimate la peste 7 milioane de lei și ar trebui să fie încheiate în acest an.

În ianuarie, Primăria Timișoara a lansat licitația pentru găsirea unei firme care să facă lucrările suplimentare de la spitalul de copii, neprevăzute în proiectul inițial. Este vorba de racordarea la rețeaua centralizată de termoficare, compartimentări interioare suplimentare sau intervenții la rețelele PSI. A fost depusă o singură ofertă, de la Sulfatim, aceeași firmă care lucrează și acum la spital, după ce a preluat șantierul, în stadiul de structură de rezistență ridicată până aproape la ultimul nivel, de la Prompt, care intrase în insolvență.

Suma maximă pe care vrea s-o plătească PMT este de puțin peste 7 milioane de lei, cu TVA. Oferta de la Sulfatim urmează să fie evaluată și, foarte probabil, acceptată.

Depinde cât de repede se mișcă constructorul

„Mai e de făcut doar partea de mici cablaje, mici, de făcut la ultimele nivele, parte din licitația pe care o facem suplimentară, în momentul în care lucrările vor fi adjudecate și instalate, vor începe să închidă tavanele și să refacă scările. Constructorul ar putea să lucreze în ritm de un etaj la trei-patru săptămâni finalizat complet. Depinde și de el cât de repede se va mișca”, explica, în luna februarie, viceprimarul Ruben Lațcău.

Însă și dacă imobilul ar fi predat la cheie mâine, el nu ar putea fi folosit. Motivul e simplu: dotările nu există, iar achiziția lor este estimată la 20 milioane de euro. Banii ar trebui să vină prin PNRR, în care Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” este inclus.

Dotările sunt problema

„Dacă facem cererea de finanțare în această primăvară, probabil vor lua luni de zile până când va fi aprobată. Ia între șase și opt luni ca o cerere de finanțare să se aprobe și să se semneze un contract de finanțare. Asta este o birocrație inerentă a ministerului și a ADR-ului (…) Ulterior trebuie să facem comandă pentru echipamente foarte scumpe, care nu stau pe stoc. Unele vor avea probabil durată de livrare de multe luni, dacă nu chiar și ani” mai spunea viceprimarul.

Corpul B, cu demisol, parter și șase etaje, va găzdui șapte secții ale Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”. Amplasamentul a fost predat de primărie către Prompt în mai 2014. Șantierul a început în februarie 2015. În noiembrie același an, Prompt SA a intrat în insolvență. Ulterior, a intrat pe șantier Sulfatim. Dacă ne luăm după promisiunile electorale din 2012, spitalul ar fi trebuit să fie gata în 2014. Acum, dacă totul merge bine, primii pacienți ar putea fi tratați aici cel mai devreme în 2023, în a doua jumătate a anului.

About Post Author