O zi din viața Imperiului Roman. „Spusă” în camee și alte obiecte, în Bastionul Theresia

O expoziție specială se deschide miercuri seară, în mansarda Bastionului Theresia. Vizitatorii vor putea recrea, cu ajutorul câtorva sute de exponate mai mici și mai mari, o zi din viața locuitorilor Imperiului Roman.
Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și în colaborare cu alte șase muzee din țară, a pregătit, pentru final de an, o expoziție rafinată. Sub numele „Zeii tangibili. Gemele și cameele antice, între utilitate și estetică”, se înfățișează vizitatorului aproximativ 200 de broșe și pietre prețioase. Este vorba despre adevărate bijuterii care au fascinat și au inspirat deopotrivă posesorii lor. Majoritatea provin din colecțiile a două personalități ale Banatului secolului 19: Ormós Zsigmond și Pongrácz Imre.
Vor fi expuse însă în mansardă, în același timp, și alte tipuri de obiecte: monumente funerare și statui, ceramică, lămpi, inele, fibule și casete pentru sigilii. Vor fi recreate astfel aspecte din viața de fiecare zi a locuitorilor Imperiului Roman, în care aceste obiecte erau implicate. Expoziția este împărțită în opt secțiuni: bijuterii sau aspecte ale înfrumusețării, sigilii, parte din aspectul funerar, magia, exprimarea identității sociale, preferințele religioase, atelierul de producere și prelucrare a sticlei și obiectelor din bronz, gemele și cameele medievale și moderne, restaurare.
Expoziția „Zeii tangibili. Gemele și cameele antice între utilitate și estetică” a fost realizată cu sprijinul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeului de Istorie din Turda, Muzeului Județean Argeș, Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeului Regiunii Porților de Fier din Drobeta Turnu Severin.
Vernisajul are loc miercuri, 7 decembrie, în mansarda B1 a Bastionului Teresia, de la ora 18.