Noua cinematografie italiană în România, festival în premieră la Timișoara / PROGRAM

filme italiene

Visuali Italiane, festival dedicat cinematografiei italiene, prezintă între 30 martie și 2 aprilie la Cinema Victoria, șapte producții din peninsulă, premiate și apreciate la Cannes, Veneția sau Locarno, dar și un film din 1962, prezentat în copie restaurată de Cinemateca Națională a Italiei.

Festivalul este la a doua ediție și are, în premieră, pe lângă evenimentul din București, și ediții locale, la Cluj-Napoca sau Timișoara. Filmele prezentate vorbesc despre societatea contemporană, istorie sau putere, adolescență sau familia.

„Ne dorim să oferim o panoramă cât mai amplă asupra a ceea ce este în prezent lumea filmului în Italia. Sunt comedii, filme istorice, documentare hibride, filme noir, semnate atât de regizori tineri, cât și de cineaști consacrați, selecționate la cele mai importante festivaluri internaționale, de la Veneția, Cannes, Locarno. Una dintre temele cele mai recurente în filmele din această selecție este adolescența, dificultatea de a crește și de a fi tânăr în Italia de azi și de ieri”, spune Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București.

Program

Joi, 30 martie

ora 18,30

Eu și Spotty/ Io e Spotty de Cosimo Gomez, o savuroasă comedie romantică suprarealistă despre un tânăr grafician singuratic și introvertit ce poartă un costum de câine, pretinzând că se numește Spotty. Eu și Spotty a câștigat Audience Jury Award la Taormina Film Fest.

ora 20,30

Încet-încet/ Piano Piano, în regia lui Nicola Prosatore, propune o incursiune urbană inedită, de data aceasta într-o suburbie a orașului Napoli în anii ’80, pentru a spune povestea locuitorilor unei clădiri ce urmează a fi demolate pentru a face loc altor construcții.

Vineri, 31 martie

ora 18

Pentru Chiara/ A Chiara, filmul lui Jonas Carpignano, cea de-a treia parte a trilogiei ce se întâmplă în Calabria (Mediterranea și A Ciambra), prezintă o perspectivă aspră și vie a noului sud al țării, în care o adolescentă de 15 ani trebuie să decidă asupra viitorului său, după ce descoperă că tatăl ei este implicat în ‘ndrangheta, mafia calabreză.

ora 20,30

Vera, filmul duo-ului de artiști Tizza Covi și Rainer Frimmel, prezentat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de Film de la Veneția 2022, unde a și câștigat premiile pentru Cel mai bun regizor și Cea mai bună actriță, o are în distribuție și pe celebra Asia Argento și prezintă o versiune ficționalizată a poveștii Verei Gemma, fiica legendarului actor italian Giuliano Gemma.

Sâmbătă, 1 aprilie

ora 18

Umbra zilei / L’ombra del giorno de Giuseppe Piccioni, este o poveste de dragoste inedită care se naște în atmosfera apăsătoare de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial.

ora 20,30

Spărgătorul de oase/ Spaccaossa de Vincenzo Pirrotta, un film inspirat de fapte reale, poartă spectatorii prin cele mai întunecate colțuri ale orașului Palermo, unde cei săraci și disperați ajung să-și zdrobească membrele pentru a primi banii din asigurare.

Duminică, 2 aprilie

ora 18

Dorința nebună/ La voglia matta, o comedie de Luciano Salce realizată în 1962, inițial interzisă și apoi cenzurată și lansată cu interdicție persoanelor sub 14 ani, recent restaurată de Cinemateca Națională Italiană, este filmul care a lansat-o pe frumoasa actriță Catherine Spaak într-o carieră prolifică, de-a lungul căreia a colaborat cu regizori precum Roger Vadim sau actori ca Marcello Mastroianni și Claudia Cardinale.

ora 20,30

Noaptea Fantomă/ Notte Fantasma, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Fulvio Risuleo, prezentat la festivalul de la Veneția 2022, invită spectatorii într-o plimbare nocturnă prin locuri simbolice ale Romei pe urmele lui Tarek, un tânăr de 17 ani, târât de către un polițist plin de secrete într-o călătorie urbană halucinantă.

Biletele pot fi cumpărate de AICI.

About Post Author