Site icon Stiri de Timisoara

Nica, atac de carantină la Fritz: Nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare

nica

Alin Nica, Ludovic Orban și Dominic Fritz

Adversar declarat al carantinării Timișoarei și localităților periurbane, președintele CJ, Alin Nica, a lansat luni un atac direct la primarul Dominic Fritz. Liberalul susține că edilul șef a stat deoparte și nu a luat practic nicio măsură pentu ca situația să nu ajungă în acest punct.

„Consider că nu s-a făcut o analiza temeinică, personalizată, care să țină cont de impactul economic, social și educațional. S-a ținut cont doar de factorul medical, care este esențial, însă cred că avem experiență de un an în care să ne putem rafina instrumentele și să nu apelăm la cel mai dur «medicament» pentru a rezolva problema cu care ne confruntăm (…) Cred că în plan local responsabilitatea care revine CLSU nu a fos îndeplinită corespunzător. De la preluarea mandatului și până azi nu a avut loc nicio singură întrunire a CLSU, în care să se discute, să se aprobe un plan adaptat de măsuri anti-Covid. Primarul este președintele acestui comitet și el este responsabil de convocarea acestuia”, afirmă Alin Nica.

„Nu testează angajații, nu are proceduri interne”

Pentru cei care n-au înțeles exact ce vrea să spună, președintele CJ Timiș a continuat să arate cu degetul înspre CD Loga 1. „Primarul nu a făcut nimic pentru a reduce rata de infectare. Ba mai mult, a trecut sub tăcere focarul de Covid de la Urbanism, nu testează angajații, nu are proceduri interne și a expus astfel populația la infectare în trei cazuri. Amintesc coada de la plata impozitelor, coada de la ghișeele STPT și coada de la autorizații pentru mărțișoare, la o rată de infectare de peste 5. digitalizarea este practic inexistentă. Este trâmbițată doar în campanie electorală, însă nu s-a întâmplat nimic ca să evităm aceste cozi”, a mai spus Nica.

Șeful CJ a prezentat și argumentul principal care, spune el, l-a făcut să nu voteze hotărârea privind carantina. Modelul vine de la Cluj, unde autoritățile locale ar fi abordat problema mult mai inteligent.

„Cluj Napoca, în mijlocul lunii noiembrie, era într-o situație mult mai dificilă decât Timișoara. Avea peste 9 / 1.000 și totuși prefectul nu a luat această decizie, deși INSP a recomandat și acolo carantinarea (…) Din păcate, în calculul incidenței la mia de locuitori nu s-a ținut cont de populația reală a Timișoarei. Calculul s-a făcut pe o populație de aproximativ 300.000 locuitori, valabilă la recensământul de acum 10 ani. Numărul real al celor care stau în Timișoara e mult mai mare, depășește 400.000 locuitori. Or, dacă facem o adaptare a acestui indice la numărul real de locuitori, am vedea că am fi undeva la 5 / 1.000. acest argument a fost folosit și de cei de la Cluj Napoca”, a explicat liberalul.

Patru măsuri pentru carantină

Una peste alta, potrivit acestuia, Girocul nici măcar nu făcea „punctajul” de carantină, dar decizia a fost luată, oricum, la pachet cu restul periurbanelor. Alin Nica a vorbit și despre măsuri care ar fi putut fi luate pentru evitarea carantinării. Sunt patru la număr, în viziunea sa.

„Majoritatea cazurilor de infectare se întâmplă la serviciu. Oamenii petrec cel puțin 8 ore / zi în mediul dat de locul de muncă. E cea mai intensă interacțiune și de cea mai lungă durată (…) dacă se lua o decizie ca toate firmele să fie obligate la schimburi (…), la limitarea contactului fizic și la telemuncă, așa cum a fost în starea de urgență, ar fi fost una dintre măsurile care ar fi putut fi luate pentru a evita carantina”, explică șeful CJ.

El a vorbit și de „devansarea etapei III de vaccinare”, deși, ca să fim cinstiți, n-a scos o vorbă despre asta până acum, tocmai când premierul Florin Cîțu a avansat o astfel de variantă. Nica propune, de asemenea, „filtre în interiorul localităților, nu doar la ieșire”, însă nu cu rol de amendare, ci de informare a oamenilor.

Președintele CJ susține și că a făcut mai multe propuneri pentru sprijinirea mediului de afaceri. „Am făcut o adresă către Ministerul Economiei, în care solicităm să se ia o decizie la nivel guvernamental pentru protejarea economiei locale în UAT-uri în carantină. Propunem reducerea TVA pentru livrarea preparatelor alimentare, la 5%. Propun ca programele de stimulare a mediului de afaceri din starea de urgență, cu plata ajutoarelor de șomaj pentru cei care nu au activitate, să fie adaptate și la situația noastră. Este vorba și de facilități fiscale de tipul scutirii de la plata impozitelor locale pe perioada de carantină. Aici este rolul primăriei să se implice”, conchide Alin Nica.

Exit mobile version