Nica acuză PSD că amenință participanții la o dezbatere programată în aceeași zi cu ședința de guvern. Dar neanunțată

cj timiș

foto: Arhivă

Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că ar fi pus bețe în roate unei dezbateri despre regionalizare programată în aceeași zi cu ședința de guvern de la Timișoara. Participanții ar fi fost amenințați, așa că au decis să se retragă. Dezbaterea nu fusese anunțată oficial presei.

La Timișoara are loc joi, în Palatul Administrativ, o ședință de guvern în care va fi aprobată prima hotărâre care vizează viitorul stadion. În aceeași zi ar fi trebuit să aibă loc și o dezbatere despre regionalizare și descentralizare, la care ar fi urmat să participe invitați din zona academică și administrativă, dar și din societatea civilă.

Aceasta din urmă nu va mai avea însă loc, după ce unii participanți au decis să se retragă, invocând presiuni făcute asupra lor. Cel puțin așa susține președintele CJ, Alin Nica.

„Mâine urma să aibă loc în Sala Revoluției de la Consiliul Județean Timiș o dezbatere despre descentralizare și regionalizare. Evenimentul ar fi contrabalansat ședința de guvern care legalizează mita electorală numită stadion, un obiectiv de investiție pe care PSD-iștii l-au blocat mai bine de doi ani doar ca să se folosească de el în campania electorală. Deranjați de dezbaterea timișorenilor – eveniment care ar fi stricat parada bucureștenilor, PSD-iștii au început să dea telefoane, să bată obrazul și, în cele din urmă, să amenințe participanții, determinându-i să se retragă de la acțiunea noastră. Mai mulți invitați au făcut deja pasul înapoi și mi-au spus că regretă, dar nu doresc să fie expuși în scandalul public care li s-a promis”, a transmis acesta.

Nu fusese anunțată oficial

Numele invitaților nu au fost făcute publice, pentru că, spune Nica, „i-aș expune inutil și e contrar voinței lor”. Pe de altă parte, dezbaterea în sine – deși considerată extrem de importantă – nu a fost anunțată nici măcar jurnaliștilor care, teoretic, ar fi putut acoperi un astfel de eveniment.

Șeful CJ susține, pe de altă parte, că „ideea evenimentului s-a născut în cadrul unor discuții informale cu reprezentanți importanți ai societății civile, în contextul intervenției nelegitime a conducerii de la București în activitatea filialei PNL Timiș. Data și tema au fost agreate săptămâna trecută, dezbaterea urmând a fi un «statement» față de atitudinea nedreaptă a guvernului. Am menționat public dezbaterea când am anunțat că punem la dispoziție sala pentru ședinta de guvern. Jurnaliștii urmau să primească invitația de presă, dar accesul lor era liber și erau așteptați din start, având în vedere că se aflau în Palatul Administrativ pentru ședința de guvern”.

Dezbaterea va fi reprogramată

Ora la care va avea loc ședința de guvern nu a fost încă anunțată, însă va fi undeva după prânz, în timp ce dezbaterea ar fi trebuit să înceapă la 11.

„Palatul Administrativ din Timișoara, în mandatul meu, nu va fi teren pentru înjurături, amenințări și lupte fizice. Știu că unii n-au rețineri să spargă dinți chiar și în clădirea parlamentului, de aceea reprogramez dezbaterea. Noi, în Timișoara, ne purtăm altfel (…) Sper ca semnalul nostru să ajungă la comunitatea timișeană: intimidarea și bullyingul, politic sau social, sunt căi greșite pe care nu trebuie să mergem”, a concluzionat Alin Nica.

Nu se știe în ce au constat amenințările invocate de șeful CJ și nici cui au fost ele adresate. Dar, în perioadă pre-electorală, totul e privit în cheie politică. Doar-doar se mai marchează câteva puncte.

About Post Author