Muzeul Revoluției din Piața Libertății, poate prin 2025. Proiectarea ar trebui să înceapă în 2021

muzeul revoluției

Fosta comenduire a garnizoanei din Piața Libertății va rămâne, mult timp, cel mai (nou) fain spațiu cultural al Timișoarei. Muzeul Revoluției mai are de așteptat. În cel mai bun caz, până la finele anului va fi lansată licitație de proiectare. Despre execuție nu poate face nimeni estimări.

În decembrie 2019, la Timișoara, Bogdan Trîmbaciu, coordonatorul Unității de Management a Proiectului, spunea că în primăvara acestui an va fi lansată licitația de proiectare pentru Muzeul Național al Revoluției Anticomuniste din decembrie 1989. „Vom face licitația de proiectare anul viitor în primăvară, se va face proiectarea. Apoi licitația de execuție. Termenul minim pentru realizarea muzeului este de trei ani, maximum patru ani”, ne declara directorul UMP. La acea vreme era în derulare contractul pentru tema de proiectare și nota conceptuală. Acesta fusese atribuit de Ministerul Culturii către Universitatea București, cu un termen de execuție de 45 de zile.

11 luni mai târziu, singura modificare este că, grație lui Sorin Predescu, directorul în „exil” al Direcției de Cultură Timiș, fosta comenduire a garnizoanei a intrat bine în circuitul cultural al Timișoarei. Clădirea din Piața Libertății a fost deja gazda unor proiecții de film, a unor festivaluri și a unor expoziții.

Licitație de proiectare, pornită poate până la sfârșitul anului

Ce se întâmplă cu viitorul muzeu? Nu mare lucru. Potrivit ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, tema de proiectare și nota conceptuală „au fost finalizate și predate către beneficiar în termenul contractual”. Ulterior, MC a solicitat Primăriei Timișoara un certificat de urbanism, „care a fost emis în iunie 2020”. „S-a impus aducerea la zi a documentațiilor, activitate finalizată în cursul lunii iulie, când atât tema de proiectare, cât și nota conceptuală în formă actualizată au fos predate către achizitor”, spune Gheorghiu.

Potrivit site-ului PMT, există un certificat de urbanism emis în 15 septembrie, pentru clădirea din Piața Libertății 5-7, pentru „elaborare studiu de fezabilitate pentru reabilitarea clădirii istorice existente și pentru extinderea cu un corp nou de clădire în curtea interioară”.

Ce urmează? „La nivelul UMP se află în curs de elaborare documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică a contractului de servicii de proiectare. Estimăm că lansarea procedurii de achiziție a contractului de proiectare ar putea avea loc până la finele acestui an”, mai precizează, pentru stiridetimisoara.ro, ministrul Culturii. Abia după ce va fi gata proiectul se va căuta constructorul.

Poate după 35 de ani

Timișoara nu va capitală europeană a culturii în 2021, ci în 2023. Cu toate acestea, șansele ca în garnizoană să fie deschis Muzeul Revoluției sunt minime. Dacă ne raportăm la termenii contractuali uzuali în astfel de situații, un proiect nu va fi gata decât, probabil, în toamna lui 2021. Urmează licitația pentru execuție, contract care nu va atribuit decât prin 2022.

Revenind la termenul „de trei ani, maximum patru ani” pentru realizarea muzeului, prin 2025 am putea să-l și avem. Adică, pe la vreo 35 de ani de la Revoluție.

About Post Author