Muzeul Revoluției: cum și ce va fi în fosta garnizoană din Piața Libertății. Ministrul Culturii dă detalii
În sfârșit, vom ști, cel puțin parțial, cum vrea Ministerul Culturii să transforme fosta garnizoană din Piața Libertății în Muzeul Revoluției. Ministrul Bogdan Gheorghiu va prezenta, luni, elemente ale conceptului muzeal, realizat în parteneriat cu Universitatea București.
Fosta comenduire a Garnizoanei Timișoara va fi deschisă simplilor trecători pentru prima dată în mulți ani. Se întâmplă luni, 16 decembrie, de la ora 18, când va fi deschisă și expoziția fotografică „30”. Vorbim despre un proiect dedicat Revoluției din 1989, realizat de Direcția pentru Cultură Timiș, în parteneriat cu Universitatea de Vest.
Patru expoziții, sute de povești
Sunt, de fapt, patru expoziții într-una singură. Una va fi dedicată în exclusivitate Timișoarei și zilelor în care orașul și oamenii săi au avut curajul să lupte singuri împotriva regimului totalitar. Sunt și fotografii care sunt prezentate pentru prima dată publicului și poartă semnăturile lui Constantin Duma, Cătălin Regea, Ioan Radu, Mircea Radu și Valentin Șuta. Celelalte trei expoziții sunt „Rebeli pentru o cauză. Eroii necunoscuți ai Revoluției din România” – Dobrivoie Kerpenisan, „Re:Vederea Revoluției” – Andrei Pandele și „Oameni. Putere. România. Revoluție” – Cornel Brad.
S-a lucrat mult în ultimele săptămâni în fosta garnizoană, pentru ca expoziția să poată fi pusă la locul ei. Clădirea, nefolosită de ani buni, a avut nevoie de o igienizare primară și consistentă. Însă rezultatul va merita și, dacă aveți drum prin zonă, nu ezitați să intrați să aruncați un ochi. Imaginile surprinse în acele zile fierbinți, deopotrivă în Timișoara și Bucureși, spun povești care impresionează și azi. Iar dacă ați participat la protestele uriașe din Piața Operei, s-ar putea să vă și vedeți în mulțime, ca un mic punct într-o mare care a schimbat lumea.
Ministrul Culturii prezintă Muzeul Revoluției. Cel puțin planul
Expoziția „30” va fi vernisată de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Acesta va prezenta, în premieră, și elemente din ceea ce se numește conceptul muzeal pentru Muzeul Revoluției. Acesta va fi găzduit de vechea comenduire a garnizoanei. În mai 2019, Guvernul României a aprobat o hotărâre conform căreia dreptul de administrare asupra acesteia a trecut de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Culturii. Banii pentru începerea lucrărilor există, printr-o finanțare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Pe partea de reabilitare, caietul de sarcini este realizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Tema de proiectare și Nota conceptuală sunt realizate de Universitatea București.