Muzeul Apei se deschide săptămâna viitoare. Racord la rețeaua culturală a Timișoarei

sursa foto: Aquatim
Uzina de apă de la Urseni devine oficial Muzeul Apei. Acesta va fi deschis în 9 iunie și, în următoarele luni, va deveni un spațiu alternativ pentru ateliere de copii, expoziții, concerte sau spectacole new media art. Aquatim a investit aici aproximativ 7 milioane de lei.
Principala clădire a vechii Uzine de apă nr. 1 este monument de arhitectură industrială, construit în stil Secession, după planurile arhitectului Székely László. Uzina a fost dată în folosință în 1914, ca parte a proiectului de alimentare cu apă și canalizare a orașului, realizat de Stan Vidrighin, și a funcționat ca atare până în 1991. De atunci a intrat în conservare.
Fosta Uzină de Apă Urseni este acum readusă la viață de Aquatim, printr-o lucrare amplă de intervenție și reabilitare care a vizat „un ansamblu muzeal compus dintr-un pavilion de acces nou construit, spații muzeale interioare și exterioare si spații interioare de natură industrială, aferente celor trei clădiri existente pe sit (Grup Fântână nr 1, Statie Prefiltre, Stație Pompare), prin refuncționalizare și transformare în spații muzeale, prin punerea în evidență a utilajelor și instalațiilor tehnologice de tratare a apei existente”.
„Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei”
A lucrat aici asocierea Constructim – V&G Herneacova SRL – Art Construct SRL, care a câștigat la licitație contractul în valoare de aproximativ 7 milioane de lei. Șantierul a fost afectat de pandemie, fiind prelungit inclusiv termenul de finalizare.
Muzeul Apei va fi deschis oficial vineri, 9 iunie. Fundația Aquatim este cea care se ocupă de proiectul „Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei”, parte a Programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
„În lunile următoare, Muzeul Apei va fi transformat dintr-un obiectiv reabilitat de patrimoniu, într-un loc viu, ce va spune vizitatorilor săi povestea apei orașului. El va fi deschis artiștilor și comunității ca un spațiu alternativ pentru activități și evenimente diverse, de la ateliere pentru copii, până la expoziții, concerte sau spectacole new media art”, transmit cei de la Fundația Aquatim.