Murala din Complex: între „jignire” și „concept stilizat”. De la Mitropolia Banatului, la TM2023

murala

Memoriile Cetatii, Timisoara, vineri 20 noiembrie 2020. foto: Sebastian Tataru/Memoriile Cetatii/Timisoara2023

Mitropolia Banatului „se delimitează ferm” de murala din Complexul Studențesc, „care (…) jignește și tulbură dragostea și sentimentele sutelor de mii de credincioși bănățeni”. Asociația TM2023 transmite, la rândul ei, că „artiștii au lucrat cu bună-credință, fără trimiteri spre afinități politice, religioase sau de altă natură”.

Pictura murală „Fortificații”, a artistului Lucian Sandu Milea, în care Catedrala nu are crucile desenate pe turle, a făcut să reacționeze și Mitropolia Banatului. Aceasta susține că murala din Complex „a stârnit revolta, justificată de altfel, a credincioșilor creștini-ortodocși, din rândul cărora fac parte și oameni de cultură și artă”.

„Exprimăm însă regretul și dezamăgirea că Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii girează, din nou, realizarea unei picturi murale care mutilează Catedrala Mitropolitană, lăcaș de cult și, totodată, monument istoric de arhitectură și artă bisericească, simbol al Timișoarei și al Banatului, precum și una din cele mai frumoase și reprezentative biserici ortodoxe din sud-estul Europei. Mitropolia Banatului se delimitează ferm de această imagine care aduce atingere adevăratului spirit al Timișoarei, caracterizat de respect și prețuire față de toate valorile spirituale și culturale, jignește și tulbură dragostea și sentimentele sutelor de mii de credincioși bănățeni, pentru care Catedrala Mitropolitană a fost și rămâne cel mai iubit lăcaș de cult”, transmite Biroul de presă al Centrului eparhial.

Potrivit Asociației TM2023, lucrările incluse în proiectul „Memoriile Cetății” au fost selectate de un juriu specializat, în urma unui concurs de propuneri de proiecte. „Artiștii au lucrat cu bună-credință, fără trimiteri spre afinități politice, religioase sau de altă natură. Lucrarea «Fortificații» a artistului Lucian Sandu Milea reprezintă o viziune metaforică a orașului, propunând un joc de imagine între trecut și prezent (…) Ea s-a numărat printre cele 8 selectate în acest an deoarece reprezintă, într-un concept stilizat și fără detalii realiste, un moment istoric pentru orașul Timișoara”, spun reprezentanții TM2023.

About Post Author