Minunea de la Dragomirești: Ambulanța pentru Monumente a salvat vechea biserică de lemn / FOTO

monumente

Cel mai bine se lucrează în echipă. Iar când scopul este unul nobil, deși vremea și vremurile sunt potrivnice, parcă și sporul e mai mare. E, din nou, povestea voluntarilor de la Ambulanța pentru Monumente, care au mai terminat o lucrare. Ei au pus la păstrare pentru cei care vor veni încă o bucată din istoria Banatului.

Biserica de lemn „Naşterea Maicii Domnului” de la Dragomireşti este, spun specialiștii, unul dintre puţinele lăcașuri de cult de acest gen din Banat care s-a păstrat foarte puţin modificat din secolul XVIII. Învelitoarea sa de șindrilă a cedat însă puțin câte puțin testului timpului, astfel că interiorul bisericii era și el în pericol. Pictura interioară, datând din 1774, a fost spălată de multe rânduri de ploi care au degradat-o.

În primăvară, cei de la Ambulanța pentru Monumente au decis că este timpul să intervină, înainte să fie mult prea târziu. Primul adversar a fost însă vremea. Localnicii din Dragomirești au spus că este cea mai ploioasă primăvaăr pe care și-o amintesc. Bisericuța a fost protejată cu folie și s-a trecut la muncă. „Intervenţia noastră a presupus, în principiu, înlocuirea şindrilei vechi, cu una similară, bătută în acelaşi mod ca şi cea veche. Cu o singură modificare: s-a decis aşezarea sa în trei straturi în loc de două, pentru a-i spori rezistenţa în timp”, spun cei de la ApM.

Voluntarii, sufletul Ambulanței pentru Monumente

S-a lucrat mult, a fost greu, dar rezultatul este unul pe măsura efortului. Acesta n-ar fi fost posibil fără voluntari, atât din satul Dragomireşti, cât şi din afara lui: Mădălina Nica, Daiana Maciulschi, Vlad Tămaş, Mircea Braje, Adrian Bancoş, Bettina Varga, Nea Cornel, Ioan Cioară, Diana Lucaciu, Nicoleta Postolache, Danu Alexandru, Adrian Piț, Mihai Moldovan, Mitică Achitei, Victor Bunoiu, Eliza Bistrian, Rafael Vasilcin, Lucian Luca, Daniela Mureş, Emanuel Bujdei, Florin Timofte, Sergiu Timofte, Marius Ifrosa, Sebastian Pop, Maris Bălin, Florin Bălin, Valentin Berinde, Cristian Grega, Vasile Țudic, Petrica Benzar, Gheorghe Dzițac, Dochia Nemzet, Ileana Oncsa și Andrei Dzițac.

„Mulţumim părintelui paroh din Dragomireşti, Clempusac Ovin Valerian, şi Primăriei Ştiuca, pentru sprijinul spiritual, respectiv material. De asemenea, mulţumim partenerilor noştri: Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş, Mitropolia Banatului şi Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism. Nu în ultimul rând, adresăm mulţumiri Alteţei Sale Regale Prinţul de Wales, pentru patronajul şi sprijinul constant al acestui proiect pretutindeni”, au mai transmis cei de la Ambulanța pentru Monumente.

About Post Author