Ministerul Sănătății mai dă 5 milioane pentru spitalul de copii în acest an. Când va fi acesta funcțional nu se știe

Se construiește de mai bine de cinci ani, dar luminița de la capătul tunelului încă nu se vede prea bine. Noul corp de clădire de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” nu va gata în acest an și nu se știe dacă va fi funcțional 100% nici în 2020.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a mers miercuri pe șantierul de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”. „Am promis atunci (în ianuarie – n.r.) că Ministerul Sănătății va contribui la finanțarea acestui spital. Am promis 15 milioane de lei, 10 milioane s-au și cheltuit. Am venit să văd stadiul lucrărilor. Anul viitor vom finanța și o parte din dotări. Dacă lucrările erau finalizate mai repede, poate reușeam să dotăm și anul acesta. Eu vreau să spun că în general mă țin de cuvânt”, a declarat Pintea.

Oficialul l-a întrebat pe primarul Nicolae Robu dacă lucrările pot fi terminate când Ministerul Sănătății va da și celelalte cinci milioane de le promise. Răspunsul a fost „se pot finaliza”, însă responsabilul de șantier nu pare atât de optimist. „De finalizat în acest an, în niciun caz. Noi suntem într-un stadiu destul de avansat, dar vrem o promptitudine mai mare la plăți. Nu știu unde se blochează banii. Realitatea este că banii vin greu (…) Este și un exces de zel în primărie. Aveți acolo niște colegi care mai mult încurcă decât ajută”, a spus acesta. „Una peste alta, nu sunt întârzieri mari”, a replicat Robu.

Ar putea fi gata în iunie 2020

„Doamna ministru, dacă plățile se fac la timp, la anul în iunie va fi gata”, a continuat Adrian Viliga, din partea constructorului. Afirmația l-a iritat puțin pe primarul Timișoarei. „Cum în iunie? Reziliem contractul! Acuma pe bune, lăsând gluma la o parte…”,a spus Robu. Reprezentantul constructorului i-a răspuns edilului că suntem în luna octombrie și spitalul nu arată ca și cum ar putea fi gata până în decembrie. „Știți bine că veniți cu 5 oameni, când ar trebui să aveți 50! Nu e vorba de lipsă de plăți. Noi ne bucurăm că dumneavoastră v-ați asumat răspunderea să duceți acest obiectiv extrem de important mai departe (…) și v-am mulțumit pentru asta”, a mai afirmat Nicolae Robu. Edilul a admis, de asemenea, că în proiect au fost erori majore.

Oricum, dincolo de construcția propriu-zisă, noua unitate sanitară are nevoie și de dotări. Sumele, spune Sorina Pintea, trebuie prinse în bugetul pe anul viitor. „Vreau să văd anumite sume pentru că noi pregătim bugetul pe anul viitor. Trebuie să se meargă în paralel cu licitația, pentru a primi fondurile la timp și în maximum două luni să primească și dotările”, afirmă ministrul Sănătății.

Se lucrează teoretic de 5 ani și jumătate

Amplasamentul pentru noul corp al spitalului de copii, a fost predat de primărie către Prompt SA în mai 2014. șantierul propriu-zis a început însă abia în februarie 2015. În noiembrie același an, Prompt SA a intrat în insolvență, lăsând clădirea construită până la ultimul nivel, minus acoperiș. Din noiembrie 2016, acolo lucrează este Sulfatim SA. Corpul B, cu demisol, parter și șase etaje, va găzdui șapte secții ale Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”.

Sulfatim a suspendat de câteva ori lucrările în 2018, pentru că nu-și primise la timp banii. În noiembrie 2018, primarul Nicolae Robu estima, optimist, că într-un an noua unitate spitalicească ar putea fi funcțională. În acest moment, practic, nu mai există un termen clar. Dacă ar fi să ne luăm după primele promisiuni electorale, care datează din 2012, spitalul ar fi trebuit să fie gata în 2014.

About Post Author