Memorialul Revoluției nu se mută în garnizoană: De acolo s-a tras, au murit timișoreni în 1989

Memorialul Revoluției de la Timișoara
Nu pare să se facă liniște în jurul subiectului Decembrie 1989, la Timișoara. Conducerea de la Memorialul Revoluției e categorică: nici vorbă să se mute în viitorul Muzeu Național al Revoluției. Din clădirea aflată în Piața Libertății s-a tras și „sub nicio formă nu se pliază pe ce face Memorialul”.
Din 2010, după ce a trebuit să plece dintr-o clădire care, culmea, aparține chiar unui revoluționar, Memorialul Revoluției funcționează într-un imobil de pe strada Oituz, care aparține Ministerului Apărării Naționale. Se găsește aici o arhivă impresionantă, adunată în cei peste 30 de ani scurși de la Revoluția din 1989. Clădirea nu e însă deloc în stare bună, e umezeală și asta nu ajută defel la conservarea documentelor și a exponatelor. A fost reparat recent acoperișul, dar e nevoie de încă mulți bani pe care MApN trebuie să fie dispus să-i investească. „Vrem să îi convingem că Memorialul Revoluției va sta în acest sediu și în următorii 50 de ani”, spune Gino Rado, noul președinte al Memorialului Revoluției, ales în această vară.
„Aici se regăsește spiritul Timișoarei”
În traducere, Memorialul Revoluției nu se va muta niciodată, spun cei de aici, în viitorul muzeu pe care Ministerul Culturii vrea să-l facă în fosta comenduire a garnizoanei, în Piața Libertății. Motivele sunt mai multe, inclusiv ca acela că viitorul muzeu e conceput de bucureșteni.
„În spațiul public au fost multe discuții pe această temă. Niciodată noi nu am spus că vom merge acolo. Că Ministerul Culturii a dat de înțeles asta, e cu totul altă problemă. Memorialul Revoluției e o instituție de utilitate publică, și avem specificul nostru. Noi spunem că aici se regăsește spiritul Timișoarei (…) Proiectul ce se încearcă a face e conceput de bucureșteni. Dacă timișorenii cred că acea instituție va reprezenta Timișoara și Revoluția de la Timișoara, se înșală amarnic. Va fi un muzeu al luptei anticomuniste din România prezentată după știința celor de la București. Vor acorda o mică parte pentru Timișoara”, susține Rado.
Președintele Memorialului Revoluției nu refuză total colaborarea cu Ministerul Culturii, dar respinge categoric ideea unui astfel de muzeu. „De acolo s-a tras, au murit timișoreni în 1989. Acea clădire are o grămadă de schelete, sub nicio formă nu se pliază pe ce face Memorialul”, spune Gino Rado. „E vorba de viziune. Aici e o viziune a timișorenilor despre ce s-a întâmplat la Timișoara. Acolo e o viziune a bucureștenilor despre ce s-a întâmplat în România”, a completat Lucian Ionică, ales recent în conducerea Memorialului.
10.000 de vizitatori în 2019, anunță Memorialul
Cei de la Memorialul Revoluției mai spun că, în 2019, au fost peste 10.000 de vizitatori plătitori de bilet, dar și mii de elevi prin programul „Școala altfel”. Nu sunt însă bani destui pentru întreținerea imobilului, salarii, cercetare și digitalizarea arhivei. Se așteaptă în continuare sprijin financiar de la MApN. Până în vară se intenționează reorganizarea expoziției permanente, care să „provoace mai multă emoție” printre vizitatori.
Revenind la Muzeul Revoluției de la Garnizoană, e greu de spus cum va arăta. Ministerul Culturii a plătit doar o notă conceptuală și o temă de proiectare. În rest, nu există altceva. Săptămâna trecută, ministrul Bogdan Gheorghiu a anunțat că are un nume pentru muzeu, iar decizia a stârnit nemulțumiri la Timișoara. De aceea, în 19 noiembrie, revoluționarii sunt invitați, la Timișoara, o discuție pe tema viitorului muzeu.