Memorialul Revoluției: Ministerul Culturii a ignorat orice dorință de colaborare pentru Muzeul Revoluției

La 30 ani de la Revoluție, Ministerul Culturii vrea muzeu dedicat la Timișoara, însă ignoră timișorenii. Asociația Memorialul Revoluției susține că ministerul nu a inițiat nici măcar o urmă de consultare pe tema mult discutatului muzeu care ar trebui deschis în fosta garnizoană din Piața Libertății.
Ministerul Culturii ar trebui să elaboreze în aceste zile hotărârea de guvern care va stabili cum va funcționa Muzeul Național al Revoluției. Acesta ar trebui deschis în fosta garnizoană din Piața Libertății. Proiectul de HG a fost publicat pentru dezbatere publică pe site-ul ministerului și au putut fi trimise propuneri până în 14 septembrie.
„Muzeul va avea ca scop colectarea, depozitarea şi prezentarea documentelor şi materialelor scrise, foto, audio şi video având legătură cu perioada regimului comunist şi cu evenimentele desfăşurate în luna decembrie 1989, cunoscute sub denumirea de Revoluţia din Decembrie 1989”, scria în nota de fundamentare a proiectului.
Ministerul Culturii nu a vrut să colaboreze
La patru zile de la termenul limită de depunere a observațiilor pe marginea acestui proiect, Asociația Memorialul Revoluției reacționează public. Sub semnătura vicepreședintelui Gino Rado, cei de la MR acuză Ministerul Culturii. „MCIN a ignorat cu desăvârșire orice dorință de colaborare, consultare ori documentare (…) Memorialul Revoluției a acumulat un volum vast de documente scrise, audio, video, foto și numeroase artefacte (…) Obiectivul principal și major al asociației noastre a fost, este și va rămâne acela al aflării adevărului despre decembrie 1989 și cinstirea eroilor noștri. Adevărul nu poate să-l dețină o singură instituție, indiferent de statutul acesteia (…) Considerăm că afirmațiile din nota de fundamentare nu sunt corect expuse. Atât despre proiectul HG din aprilie 2019 cu privire la înființarea muzeului, cât și despre actualul proiect normativ am aflat doar întâmplător din mass-media. Nu au existat niciun fel de consultări, nici cel puțin o informare minimală între instituții”, spune, într-o scrisoare deschisă, asociația.
Bani puțini în an aniversar
În mai 2019, Guvernul României a aprobat o hotărâre conform căreia dreptul de administrare asupra vechii garnizoane din Piața Libertății a trecut de la Ministerul Apărării Naționale la Ministerul Culturii și Identității Naționale. Viitorul muzeu va fi finanțat de la bugetul de stat. MCIN va consolida și reabilita clădirea, dar nu a fost încă făcut un anunț oficial legat de aceste operațiuni. MCIN nu a anunțat încă nimic legat de reabilitarea vechii garnizoane.
Și fiindcă tot a venit vorba de bani, cei de la Memorialul Revoluției susțin, în aceeași scrisoare deschisă, că finanțarea pentru acest an este extrem de subțire. „În acest an aniversar, primii bani proveniți din subvenția actuală acordată prin bugetul de stat pe anul 2019 au venit doar la sfârșitul lunii iunie 2019, această sumă reprezentând decontul lunii mai, lunile ianuarie – aprilie (cu excepția a 3 zile) nefiind decontate”, au mai transmis aceștia.