Maternitatea Odobescu s-ar putea muta în fosta maternitate Bega

Consiliul Județean Timiș a decis să pună la dispoziția Primăriei Timișoara clădirea fostei maternități Bega. Asta, în condițiile în care un tavan de la Maternitatea Odobescu s-a prăbușit zilele trecute. Mutarea va dura însă multe săptămâni, dar e o soluție fezabilă într-o situație de criză precum cea actuală.

„Siguranța și protecția copiilor Timișoarei trebuie să fie mai presus de orice. Consiliul Județean Timiș se implică pentru rezolvarea cât mai rapidă a unei situații grave, după ce un tavan de la Maternitatea Odobescu s-a prăbușit zilele trecute, iar spitalul primăriei a devenit un pericol.

Am vorbit cu primarul Dominic Fritz, iar acesta ne-a cerut sprijin și îl vom acorda negreșit. Vom pune la dispoziția medicilor și nou-născuților fosta maternitate Bega, care ne aparține, până când problemele de la Odobescu vor fi rezolvate. După ce a căzut tavanul la un grup sanitar destinat saloanelor de la Maternitatea Spitalului Municipal, conducerea unității medicale a decis transferul a opt nou-născuți la Spitalul de Copii «Louis Țurcanu»”, a transmis, joi, președintele CJ, Alfred Simonis.

La 1 decembrie, o bucată de tavan s-a prăbușit într-un grup sanitar aflat la etaj, în secția de Obstetrică a Maternității Odobescu. Din fericire, nu au fost victime. De vină este starea proastă a clădirii, în care nu s-au mai făcut investiții de mulți ani.

Simonis: Ce s-a întâmplat la Odobescu ne obligă să fim de ajutor

„Incidentul, deși nu s-a soldat cu victime, este unul extrem de grav și ne arată încă o dată că investițiile în infrastructura de sănătate sunt obligatorii. Clădirea în care își desfășoară activitatea Maternitatea Odobescu este veche de un secol, iar Primăria Timișoara nu a făcut investițiile necesare. După cum bine știți, Consiliul Județean Timiș a reușit să construiască o clădire nou-nouță în care a fost relocată Maternitatea Bega a Spitalului Județean, pe care îl avem în subordine. Spațiile în care a funcționat aceasta urmau să primească o nouă destinație, însă ceea ce s-a întâmplat la Odobescu ne obligă să fim de ajutor”, mai spune Simonis.

Viceprimarul Ruben Lațcău susținea, marți, că în cazul unor lucrări făcute de-a lungul timpului la maternitatea Spitalului Municipal ar putea interveni chiar organele de cercetare penală.

„Este foarte clar este că intervențiile care au avut loc în ultimii 20 de ani pe acest corp de clădiri au fost făcute cel puțin extrem de delăsător. În urma rezultatelor cu care venim de la expertiză și în urma unor concluzii interne, pe care deja spitalul le are, le vom comunica când vor fi mature, cu siguranță vom întreprinde și alte acțiuni, pentru că în anumite situații vorbim nu doar de corpuri vechi, vorbim și de situații care pot intra în atenția procurorilor”, a spus acesta.

Primăria Timișoara avea, din perioada Robu, un proiect pentru o nouă maternitate, pentru care fusese identificat și un teren. Administrația Fritz nu s-a mai străduit însă să găsească alte surse de finanțare, după ce proiectul nu a fost admis în PNRR în 2022.

About Post Author