Mai multe familii din Timiș vor primi gratuit detectoare de fum și monoxid de carbon

sursa foto: Pascal Meier / Unsplash
În locuințele din România au avut loc, în medie, anul trecut, 18 incendii / zi. Acestea au afectat 1.125 de persoane, din care 268 și-au pierdut viața. Un incendiu anunțat din timp are șanse mult mai mari să fie stins mai repede, ceea ce poate însemna nu doar reducerea pagubelor materiale, cât mai ales salvarea de vieți omenești.
Peste 6.600 de incendii la locuințe au avut loc, anul trecut, în România, iar 268 de oameni au murit. Pentru că fiecare minut contează enorm în astfel de situații, detectoarele de fum, de monoxid de carbon și cele de gaz pot face diferența. Acestea au, în primul rând, un rol de avertizare, semnalând imediat apariția unui incendiu sau a unei scăpări de gaz în spațiile în care sunt amplasate. De aceea, pot avea un rol decisiv în limitarea efectelor unui incendiu sau pot preveni o acumulare de gaz cu consecințe dezastruoase.
E.ON și Delgaz Grid donează, în cadrul parteneriatului „Împreună pentru siguranță”, 10.000 de detectoare de fum și monoxid de carbon către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Acestea vor fi distribuite gratuit în județele Alba, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Acțiunea face parte din campania „Detector pentru viață”, lansată cu ocazia Săptămânii Protecției Civile din România, care își propune să evidențieze importanța montării detectoarelor în locuințe, dar și necesitatea curățării și reparației coșurilor de fum.
„Multe tragedii ar fi fost evitate dacă în imobilele afectate ar fi fost montate detectoare sau dacă cele existente nu ar fi fost scoase din funcțiune, așa cum am constatat că se întâmplă în numeroase cazuri. Tocmai de aceea, împreună cu partenerii noștri de la DSU și IGSU, încercăm să-i facem conștienți pe oameni că astfel de dispozitive ne pot salva nu doar bunurile și casele, dar mai ales viața noastră și a celor dragi”, afirmă Volker Raffel, CEO E.ON România.
Curățați coșurile de fum, v-ar putea salva viața
„Prin instalarea detectoarelor de fum și monoxid de carbon în locuințe putm nu doar să prevenim eventuale tragedii, ci și să educăm populația în direcția unei conștientizări sporite a importanței măsurilor de precauție. Este esențial să înțelegem că siguranța în propria locuință începe cu acțiuni preventive simple. Detectoarele de fum și monoxid de carbon nu sunt un lux, ci o necesitate. Prin această campanie, împreună cu partenerii noștri instituționali, facem un apel la responsabilitatea fiecăruia”, a declarat, la rândul său, dr. Raed Arafat, secretat de stat în MAI, șef al DSU.
Potrivit datelor IGSU, cauzele principale care duc la incendii în locuințe sunt: coșurile de fum defecte sau necurățate (33%), instalațiile electrice defecte (23%), mijloacele de încălzire (14%), focul deschis (8%) și alte împrejurări (22%). Din cauza utilizării necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire, necurățarea coșurilor de fum sau exploatarea neconformă a instalațiilor electrice, anul trecut, 94 de persoane au murit după ce au fost intoxicate cu fum și monoxid de carbon.
***
E.ON, Delgaz Grid, DSU și IGSU derulează de 12 ani campanii naționale de informare și conștientizare a consumatorilor privind riscurile la care se expun în cazul utilizării necorespunzătoare a surselor de energie.