Site icon Stiri de Timisoara

Lunca Urbană Bega: o lume sălbatică, la doi pași de Timișoara

lunca urbană bega

Proiectul „Lunca Urbană Bega”, desfășurat de Fundația Aquademica, în parteneriat cu UVT și Primăria Timișoara, a ajuns la final. Studiul realizat va sta la baza viitoarei strategii care va pune în valoare Bega sălbatică, fără a-i răpi farmecul și fără a-i afecta ecosistemul.

Foarte aproape de Timișoara, în amonte de Uzina de Tratare a Apei Potabile, Canalul Bega formează o luncă pe secțiunea Ghiroda-Plopi. Se formează aici stufărișuri și păduri de salcie întinse, care adăpostesc numeroase specii de faună și floră, dar și habitate specifice zonelor de luncă. Terasele sunt utilizate pentru gradinărit urban la scară mică, activitate care generează o microcomunitate de grădinari.

Foarte posibil ca mulți timișoreni să nici nu fi știut de această adevărată bijuterie a naturii. Și, pentru că ea este încă „invizibilă”, această oază de natură sălbatică putea fi afectată de activități care să distrugă biodiversitatea și habitatele. Erau, așadar, necesare un proiect care să-i asigure conservarea, o campanie de conștientizare a comunității asupra importanței acestei zone, dar mai ales o punere în valoare care s-o protejeze pe viitor.

Așa a apărut, în 2021, proiectul „Lunca Urbană Bega”, depus la finanțare de Fundația Aquademica la concursul organizat de Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Timișoara. Au scris acest proiect un grup de profesioniști în biologie, botanică, zoologie, chimie și arhitectură: Cosmin Ivașcu, Alexandru Ciobotă, Adrian Sinitean, Milca Petrovici, Alina Ivașcu și Ovidiu Micsa.

Proiectul va continua

Ornitologi, herpetologi sau botaniști au făcut cartarea științifică a biodiversității pe această secțiune, și au evaluat gradul de conservare a ecosistemului. A fost introdus, de asemenea, conceptul de „citizen science”, de cartare și monitorizare prin intermediul comunității și al ornitologilor amatori.

Această inițiativă a stârnit interes în special din partea comunității științifice, dar și a locuitorilor zonei, care au îmbrățișat oportunitatea de a participa la conservarea luncii. Pagina dedicată luncii de pe platforma iNaturalist a avut succesul sperat de inițiatori, mulți biologi amatori încărcând materiale acolo.

Tot cu această ocazie a fost realizat un ghid pentru tehnici de observație a faunei și florei. Este vorba mai multe materiale video, în care un expert biolog prezintă valoarea conservativă a zonei și metode neinvazive de observare. Pe durata proiectului au fost făcute și patru tururi ghidate de vizitare a Luncii Urbane Bega, conduse de specialiștii implicați în proiect. Proiectul „Lunca Urbană Bega” va continua și după terminarea perioadei cuprinse în contractul de finanțare, încurajând prețuirea și conservarea naturii cu ajutorul comunității și al voluntarilor.

Lunca Urbană Bega poate fi doar începutul unei lungi călătorii la care sunt invitați să participe locuitorii Timișoarei. Dacă avem grijă, această zonă ne poate oferi, mulți ani de acum înainte, o oază de liniște și verdeață în care să fugim de agitația din oraș. Trebuie doar să-i arătăm respectul cuvenit.

***

Proiectul Lunca Urbană Bega este derulat de Fundația Aquademica, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Primăria Municipiului Timișoara. Proiectul este finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Timiș. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR , finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Timișoara.

Exit mobile version