Like-urile nu aduc fericire. Multe cazuri de anxietate sau depresie la copii, din cauza social media
Conform datelor strânse de specialiștii de la Salvați Copiii, în ultimii doi ani, o treime din copiii cu vârste între 8 și 17 ani au avut anxietate sau depresie, cauzată de expunerea îndelungată la rețelele de socializare.
„Uneori am impresia că fericirea fiicei mele se măsoară în like-urile pe care le primește. M-am tot gândit ce or însemna numerele alea pentru ea … Îmi pun des întrebări despre cum aș putea să îi mai ofer o viață care să o facă fericită.” – Elvira (42 ani), părinte.
Cazul Elvirei și al fiicei ei nu este singular. Conform ultimelor cercetări Salvați Copiii, intervalul de vârstă în care utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă este între 5 și 10 ani.
„Anxietatea și depresia la copii și adolescenți se manifestă tot mai des în contextul utilizării rețelelor sociale. Anxietatea aduce cu ea frici intense, neliniște și dificultăți de concentrare, iar depresia se identifică prin tristețe profundă, retragere și pierderea interesului pentru activități. Mulți copii ajung în terapie cu simptome precum lipsa concentrării, izolarea socială, insomnii sau scăderea stimei de sine”, spune Mihaela Dinu, psiholog clinician Salvați Copiii.
Peste 48% din copiii din România petrec online peste șase ore / zi, în cazul unei zile libere. Cea mai mare parte a acestui timp este alocată rețelelor sociale, unde copiii sunt expuși presiunii de a se compara constant cu ceilalți. Numărătoarea de like-uri și comentarii nu face decât să amplifice inadecvarea și frustrarea și poate duce la tulburări emoționale.
Cum poți combate efectele negative ale social media
Organizația Salvați Copiii, în colaborare cu NEPI Rockcastle, lansează așadar o campanie națională de conștientizare și educare pentru a combate efectele nocive ale consumului în exces de social media. Campania „Poveștile perfecte nu au filtre” include conferințe, activități interactive și resurse educaționale menite să dezvolte gândirea critică și să-i ajute pe copii să gestioneze emoțiile negative cauzate de presiunile online.
Vineri, 25 octombrie, la ora 19, la Cinema City Shopping Center – Sala 2, va avea loc un nou eveniment din seria celor cinci conferințe gratuite „Cum să îi ghidăm pe adolescenți să își protejeze identitatea online?”. Acesta este dedicat părinților, profesorilor și adolescenților și va include discuții cu Iulia Ionescu (jurnalist I Like IT, PRO TV), Alex Szabo (champion CoderDojo Timișoara Cybersec @UPT), Claudia Oprescu (coordonator program Salvați Copiii/psihoterapeut) și Andreea Hurezeanu (coordonator promovare Salvați Copiii – Ora de Net).
Participarea este gratuită și se face prin înscriere AICI, prin e-mail sau telefonic la numărul 0744 360 446, menționând numele complet, localitatea și județul de domiciliu.
Pentru a veni în sprijinul celor interesați de crearea unui mediu online sănătos pentru copii, Salvați Copiii România pune la dispoziție un pachet de resurse educaționale, disponibile pe portalul Ora de Net al organizației.