Liceul de Arte, propus spre cumpărare PMT cu 11 milioane de euro! Preț dublat în 6 ani și ipocrizia unui liberal

liceul de arte

Încurcate sunt căile politicii. Consilierii locali s-au certat, joi seara, pe un proiect care viza liceul de arte. Proprietarul, o firmă din Cluj, vrea să-l vândă la un preț dublu față de 2016, când s-a discutat ultima dată despre dreptul de preemțiune al PMT. Un liberal care n-a vrut atunci spune acum că trebuie cumpărat!

Proprietarul terenului de la fostul liceu de arte este un dezvoltator din Cluj care a încercat vreme de doi ani să treacă PUZ-ul pentru investiția sa prin plenul consiliului local. Au existat mai multe dezbateri publice și multe controverse.

Vorbim despre un teren de peste 8.500 mp, unde Studium Green propunea, printre altele, ridicarea unui turn de belvedere de 47 metri, dar și trei niveluri de parcare subterană. Pe cel puțin 10% din suprafață urma să fie amenajate spații verzi. Erau vizate și modificări în arhitectura rutieră a zonei: lărgirea la patru benzi a str. 20 Decembrie 1989, schimbări ale profilelor stradale pe C.D. Loga și Mihai Eminescu și sens unic pe str. Patriarh Miron Cristea.

PUZ-ul a trecut de plen în 2019, iar acum a expirat. În aceste condiții, investitorul trebuie să se apuce din nou de acte. Primul pas: a întrebat PMT dacă vrea să-și exercite dreptul de preemțiune.

PMT vrea, dar nu la acești bani

Proiectul a intrat în plenul de CL, prețul propus fiind de 11,2 milioane de euro. „Eu cred că acest teren este unul dintre cele mai importante și valoroase terenuri ale centrului Timișoareu. Cred că dacă avem șansa să-l obținem pentru Municipiul Timișoara trebuie să ne folosim de această șansă. În același timp spun nu la acest preț. Prețul acesta este mult supraevaluat și, de aceea, nu v-aș recomanda să exercitați acum dreptul dumneavoastră de preemțiune. Ulterior, dacă proprietarul vrea să vândă și scade prețul, pentru că la acest preț nu cred că va găsi un cumpărător, mai ales că nici nu mai are PUZ, cred că trebuie să ne pregătim și să cumpărăm acest teren”, a spus primarul Dominic Fritz.

„E poate ultima ocazia ca PMT să aibă un teren lângă primărie și în centrul orașului. Cred că e un miracol că s-a întâmplat asta. Trebuie să ne gândim foarte bine (…) Gândiți-vă, e un moment istoric pentru oraș. Am renunțat la el, nu se mai poate extinde nici primăria (…) Sunt 9 milioane de euro pentru bugetul primăriei, așa aveți ocazia de a intra în istorie (…) Că vi se pare mult 1.800 euro / mp, înseamnă că desconsiderați Timișoara ca și importanță și ca și oraș”, a intervenit Simion Moșiu, de la PNL.

Preț dublu și fără PUZ, pentru liceul de arte

Studium Green a cumpărat de la Fundația Caritatea întregul ansamblu. Clădirea fostului liceu este goală din 2013, de când PMT a decis să nu mai plătească 30.000 de euro chirie lunară către fostul proprietar, Fundația Caritatea.

Culmea este că, în octombrie 2016, CL Timișoara a votat în favoarea neexercitării dreptului de preemțiune, pentru care se cereau, la acea vreme, 5 milioane de euro. 20 consilieri au considerat la acea vreme că nu se impune cumpărarea. Printre ei… același Simion Moșiu! Liberalul a vociferat pe aproape toată durata dezbaterii, insistând că, dacă PMT ar cumpăra fostul liceu israelit, ar intra în istorie. A primit o replică inclusiv de la Fritz, care i-a reamintit de votul din 2016.

Și, pentru ca ipocrizia să fie totală, Simion Moșiu a refuzat să voteze! Proiectul, în forma de neexercitare a dreptului de preemțiune, a avut doar 13 voturi pentru. A votat contra Andrei Meșter (exclus din USR) și s-au abținut Raul Ambruș (exclus din PNL) și liberalii Adrian Lulciuc și Adrian Căldăraru.

Dacă proprietarul nu va reuși să vândă terenul cu prețul propus acum, pentru orice modificare, în sus sau în jos, va trebui să vină din nou cu o propunere în CL.

About Post Author