Liberalii nu vor să „împovăreze” generații întregi de timișoreni. Nu votează creditul de la BERD

credit

foto: arhivă

Liberalii nu vor vota ca Primăria Timișoara să ia un credit de 30 de milioane de euro, de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Președintele PNL Timiș, Marilen Pirtea, spune că nu vrea ca timișorenii să fie „împovărați” de această datorie. PMT plătește în acest moment un credit pe 15 ani, luat de administrația liberală.

Executivul PMT le propune consilierilor locali un proiect prin care să aprobe un credit de 30 de milioane de euro, de la Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. Banii ar urma să acopere partea de cofinanțare a municipalității pentru proiectul de retehnologizare a rețelei de termoficare (20 milioane euro) și regenerarea urbană a zonei Traian (10 milioane euro). Ambele proiecte au câștigat finanțări nerambursabile, dar acestea nu acoperă integral costurile.

Primii care au anunțat că nu votează proiectul sunt cei de la AUR. Liderul de grup Ilie Sîrbu a prezentat o strategie prin care PMT ar putea să facă bani din cele peste 600 de hectare de pădure pe care le are în Timiș și Caraș-Severin.

Aceasta include taxarea utilizării drumurilor forestiere, vinderea de bilete de intrare pentru turiști, comercializarea de ciuperci, fructe de pădure și miere, dar și organizarea de evenimente speciale, cum ar fi festivaluri de muzică.

Nu există „clarificare și justificare pertinentă”

Președintele PNL TImiș, deputatul Marilen Pirtea, spune, la rândul lui, că aleșii liberali nu vor susține nici ei propunerea lui Dominic Fritz.

„Explicația necesității accesării creditului de 30 milioane euro, pentru cheltuieli neeligibile aferente celor două obiective, Regenerare Urbană zona Piața Traian și Retehnologizarea Rețelei de Termoficare, nu arată o clarificare și justificare pertinentă pentru cofinanțările cheltuielilor neeligibile din aceste două proiecte invocate. În următorii 15 ani ar urma să fie plătite dobânzile aferente acestui credit, fără să știm cât este cuantumul dobânzilor totale. Aceste dobânzi urmează să fie plătite de generațiile următoare, împovărând mai multe mandate ulterioare. (…)

Executivul USR intenționează să pună dobânzi (prin accesarea acestui credit BERD) pe finanțarea cheltuielilor nerambursabile, într-o cofinanțare locală pe care nu este în stare să o asigure. (…) PNL se opune acestor supra-costuri cu dobânzile rezultate din accesarea unui nou credit”, a transmis Pirtea.

Gradul de îndatorare al municipalității este, în acest moment, de 5,46%, raportat la limita de îndatorare de 30% din veniturile proprii, prevăzută în legislație.

Credite care „împovărează”

Ar mai trebui spus că, în 2014, Primăria Timișoara a contractat un credit de 112 milioane de lei, cu o durată de creditare de 12 ani. „Scopul împrumutului este de a cofinanţa proiectele europene dezvoltate de municipalitate. Suntem bucuroși că am reușit atragerea lângă noi a unei instituţii financiare de anvergură cum este International Finance Corporation”, declara primarul Nicolae Robu.

În ianuarie 2020, deci în ultimul mandat Robu, municipalitatea a luat un alt credit, de această dată de la BCR, în valoare de 188,9 milioane de lei. Acesta a fost folosit pentru „refinanțarea parțială a datoriei publice locale: BCR – 7,5 milioane de euro, BCR – 25 milioane de lei, IFC – 112 milioane de lei, MFP – 101 milioane de lei!”. Perioada de rambursare este de 180 luni, adică 15 ani. Adică până în 2035.

About Post Author