Lațcău îl face praf pe Nica și explică apropierea USR – PSD la Timișoara: Dacă suni la PNL, nu știi cine răspunde

ruben lațcău

PSD e rău, dar nu când te afli la… firul ierbii. Viceprimarul Ruben Lațcău (USR) spune că apropierea vizibilă între partidul din care face parte și social-democrați nu e gândită în laboratoarele politicului. Ci este, evident, în interesul comunității. Lațcău i-a făcut o caracterizare și aliatului liberal Alin Nica.

„Fă-te frate cu dracu’ până treci puntea” zice o vorbă din popor, care pare să se potrivească de minune în politica mioritică. Alianțele se fac și se desfac, alegătorul se freacă la ochi și nu înțelege de ce tocmai cei cu care a votat sunt în mari tandrețuri – politice, desigur – exact cu aceia pe care nu mai voia să-i vadă și tot așa.

La Timișoara, în consiliul local, USR e, teoretic, în alianță cu PNL. Practic, plen de plen, cele două tabere își împart frățește scatoalce verbale, cu o elocvență și o înverșunare demne de o cauză mai bună. În schimb, USR și PSD pare că se înțeleg de minune. Asta, în ciuda faptului că, la nivel național, liderii celor două formațiuni își dau replici dure. Întrebat despre această relație, viceprimarul Ruben Lațcău are o explicație: totul e în folosul cetățeanului.

„Suntem la firul ierbii”

„Nu contează declarațiile de presă scrise de consultanți mai bine sau mai puțin bine plătiți. Contează doar ceea ce reușești să faci și să livrezi pentru cetățean. în consiliul local avem o realitate matematică: sunt 27 de consilieri, din care 12 sunt în acest moment din USR-PLUS, așa că avem nevoie de doi consilieri pentru a vota orice proiect. 90% dintre hotărârile de consiliu local trec cu peste 80% din voturi: de la PNL, de la PSD, de la Pro România.

Ar fi absurd să credem că avem alianțe conjuncturale pentru fiecare punct. Pur și simplu sunt proiecte în interesul cetățeanului, cărora niciun politician cu responsabilitate nu li se poate împotrivi, mai ales în acest context în care noi nu suntem la București, undeva la 10.000 m altitudine, ca să fac o metaforă. Suntem la firul ierbii și ne întâlnim cu cetățeanul în fiecare zi pe stradă și nevoile sunt foarte concrete”, a declarat Lațcău.

Și da, USR e în alianță cu PNL, dar problema e că liberalii au o… problemă.

„Realitatea factuală este că, dacă suni la PNL, nu știi cine o să răspundă la telefon (…) Nu există din păcate la nivel de organizație în PNL Timiș o înțelegere clară a unor responsabilități politice. În momentul în care îți asumi o alianță, în momentul în care ai un viceprimar, în momentul în care intri în guvernarea locală, înseamnă că trebuie să-ți asumi automat votarea de bugete și votarea de subiecte complicate. PNL pare un partid indecis, care nu-și asumă identitatea și se schimbă de la o zi la alta. În acest context, noi suntem obligați, ca să guvernăm acest oraș, să trecem aceste voturi în CL”, mai spune Lațcău

„Domnul Nica este ca o găină”

Și, ca să nu mai existe niciun dubiu legat de buna înțelegere și viitoarea colaborare fructuoasă dintre USR și PNL, cel puțin pe plan local, după ce a criticat viitoarea ordonanță a austerității și măsurile pe care le va lua guvernul, Ruben Lațcău l-a analizat puțin și pe Alin Nica. Asta, și în contextul disputei dintre liberal și Alfred Simonis (PSD), pe tema stadionului.

„Am constatat că acest OUG are un beneficiar extrem de fericit și de vesel la nivel local. Suntem stupefiați de această reacție a președintelui de consiliu județean Alin Nica, care cu multă bucurie și-a anunțat incompetența și impotența. Singurul obiectiv al mandatului său se amână: construirea stadionului, din cauza guvernului. De fapt, două obiective au intrat la CJT în momentul în care noua conducere și-a început mandatul: stadionul și drumul de la Dumbrăvița, amândouă ratate (…) Poate în an electoral reușim să terminăm o parte din drum. Iar celălalt obiectiv pare ratat în întregime. Domnul președinte, cu foarte mare grabă, a ieșit să anunțe că stadionul nu se mai face (…) Domnul Nica este ca o găină care a căutat un băț de care să se agațe”, a conchis viceprimarul Timișoarei.

About Post Author