László Székely, arhitectul Timișoarei. Documentar special, la 87 de ani de la moartea acestuia

timișoara decide

foto: Arhivă

Cum arăta Timișoara la începutul secolului 20? Ce proiecte a realizat László Székely? Cum era arhitectul șef al orașului în viața privată? Doar câteva întrebări la care încearcă să răspundă un documentar realizat special de Asociația Femeilor Maghiare, la 87 de ani de când Székely a încetat din viață.

László Székely a devenit, în 1904, primul arhitect-șef al Timișoarei. Postul fusese proaspăt înființat de primarul de la acea vreme, Carol Telbisz. Unul dintre primele sale proiecte a fost cel al abatorului. Îi poartă însă semnătura, peste timp, clădiri precum Palatul Brück, Palatul Emmer, Casa Maghiară, palatul Băncii de Credit, Episcopia Ortodoxă Sârbă, cazarma pompierilor din Iosefin, Palatul Ștefania sau uzina de apă. El a proiectat, de asemenea, primăria și gimnaziul din Salonta, dar și catedrala episcopală de la Vârșeț. Piața Operei este și ea legată de László Székely. E cel care a desenat-o, dar și cel care a proiectat mare parte din palatele impozante de aici.

Arhitectul a încetat din viață la 56 de ani, în 23 ianuarie 1934, la Timișoara. Sunt 87 de ani de atunci, astfel că, în semn de aducere aminte, Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara a realizat un film despre cel căruia i s-a spus „creatorul orașului”.

Filmul va fi lansat la ora 16 și poate fi urmărit aici. Textul este semnat de János Szekernyés, iar Borbély Bartis Emília este cea care spune povestea. Traducerea în limba română îi aparține lui Sütő Udvari Magda. Secvențele de vedere aeriană au fost realizate de Daniel Vatca și Lucian Ciorba (Business Plus Timișoara), editorul este Péter Keresztes, iar managerul de proiect al documentarului este Enikő Szász.

About Post Author