Laborator de 90.000 de euro, la UPT. Colaborare între o mare companie și o mână de voluntari / FOTO + VIDEO

UPT

Un laborator de la Facultatea de Mecanică a UPT este mai nouă investiție a uneia dintre marile companii germane care activează în Timișoara. De renovarea spațiului din vechea „orologerie” s-au ocupat voluntarii de la Asociația Școala Mamei Junior, impresionați de o poveste de viață.

Compania germană Dräxlmaier a investit 90.000 de euro în renovarea și echiparea unui laborator de la Universitatea Politehnica. Donația constă într-un un robot universal UR10, 16 computere noi și un sistem performant de conferințe, pentru un spațiu unde studenții Facultății de Mecatronică vor avea toată infrastructura necesară pentru a-și dezvolta competențele în domeniul roboticii de ultimă generație.

„Investiția de 90.000 de euro oferă studenților oportunitatea de a face practică folosind cele mai noi tehnologii. Viitoarele generații de specialiști vor învăța să creeze aplicații și programeze roboți. Totul, pentru a face primii pași într-o viitoare carieră de succes în domeniul roboticii”, spune dr. Alexander Schubel, Plant Manager Dräxlmaier Timișoara.

Robotul care dansează

„Vorbim despre o investiție în viitorul studenților, care pot astfel urma stagii de practică folosind echipamente performante. Succesul Dräxlmaier și al universității depinde de dezvoltarea studenților noștri și transformarea lor în profesioniști”, afirmă, la rândul lor, conf. univ. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul UPT.

Povestea acestui laborator aflat la etajul al cincilea al clădirii pe care politehniștii o cunosc drept „orologeria” este și un exemplu de implicare a comunității în proiecte educționale. Spațiul a fost renovat integral de voluntarii de la Asociația Școala Mamei Junior.

https://www.youtube.com/watch?v=OtA2fW2_I1E-

„Dr. Merritt Moore, doctor în fizică cuantică la Oxford și balerină, a dezvoltat o aplicație în care ea dansează cu robotul UR 10. Ceea ce puțină lume știe este că Merritt s-a născut cu elemente disruptive din spectrul autist, iar azi este o profesoară renumită. Toate inovațiile din ultimul secol în medicină au fost datorită tehnologiei. Roboții sunt folosiți în cele mai performante săli de chirurgie după ce în prealabil au fost testați, programați și iar testați în laboratoare. Cum ar fi ca studenții din Timișoara să dezvolte, într-o zi, aplicații care să salveze lumea?”, spune dr. Ioana Vârtosu, președintele Asociației Școala Mamei Junior.

Voluntarii pe care îi coordonează au muncit intens pentru ca laboratorul să poată fi redeschis în condiții excelente. Pentru dr. Vârtosu, această acțiune închide, practic, un ciclu în familia sa: bunicul și tatăl au predat amândoi la Facultatea de Mecanică, iar fiul ei este student aici.

Primul pas spre o carieră

Tinerii pasionați de robotică au șansa să aibă ulterior o carieră în fabrica Dräxlmaier. „Viitorul începe în laboratorul Dräxlmaier de la universitate, însă poate continua în echipa noastră de specialiști din fabrică. Ne dorim ca studenții care fac practică aici să se înscrie în proiecte de internship și să devină colegii noștri”, a conchis Bogdan Vasiliu, manager Focus Factory Components Systems/Battery System.

Dräxlmaier Group furnizează sisteme complexe de cablaje, componente electrice și electronice centrale, interioare exclusive și sisteme de baterii pentru mobilitate electrică, dar și sisteme de iluminat ambiental, console centrale, borduri și uși, precum și module de cockpit pentru producătorii de automobile premium. Fondată în Germania, în 1958, compania are peste 75.000 de angajați.

About Post Author