23 ianuarie 2021

La Șag, primăria nu poate cumpăra tablete pentru elevi. Fiindcă n-a vrut PNL

Primăria Șag voia să cumpere tablete pentru elevii din comună, astfel încât aceștia să poată urma toți cursurile online. Proiectul a căzut la votul din CL, pentru că liberalii n-au fost de acord cu propunerea edilului PSD. Între timp, Prefectura Timiș cere primăriilor… să sprijine elevii.

Primarul Flavius Roșu (PSD) a propus consilierilor locali din Șag cumpărarea a 186 de tablete. Acestea au fost solicitate de școala din localitate, pentru copiii care nu pot urma cursurile online. Banii veneau din bugetul local, mai exact din agenda culturală și sumele alocate pentru cursurile de perfecționare ale angajaților primăriei. S-a prospectat piața, spune Roșu, și a fost aleasă o variantă de tablete de 1o inci. Când a venit însă ziua votului, surpriză. Și nu una plăcută!

Proiectul a căzut la vot

Proiectul nu a întrunit destule voturi și a căzut. Flavius Roșu acuză PNL că își sabotează propriul guvern. „Trec peste argumentele contradictorii( ba nu era bine că luăm la toți tablete, ba luăm la toți laptopuri, ba că unii i-ar fi spus viceprimarului să nu se ia la toți, ci doar la cei care au nevoie) opuse ca logică și emise în cadrul ședinței (…) Pot înțelege până la un punct frustrările personale și angajamentele politice ale unora. Asta este lumea în care trăim. Dar să blochezi proiecte pentru educația elevilor mi se pare sfidător la adresa vieții acestei comune. Repet, aceste tablete erau menite fiecărui elev, ca utilizare în această perioadă în care nu pot merge la cursuri. Ele rămân în proprietatea școlii, urmând să fie folosite și pentru viitor, în procesul educațional, ca obiecte de inventar ale școlii (…) Aceste obiecte de inventar sunt precum băncile, scaunele, dotările clasei etc., unitare pentru fiecare elev, indiferent de clasa socială, etnie sau afiliere religioasă”, explică primarul din Șag.

Consilierii care n-au fost de acord cu achiziționarea de tablete sunt Florin Luca, Bogdan Apostu, Sorin Brânzoi și Sorina Apostu (PNL), Alexandru Hubert (FDGR), Carmen Bel și Marcel Popescu (ALDE) și Valentin Ivan (M10). „Acest concept este unul care este cerut de instituțiile statului primăriilor și consiliilor locale”, mai spune Flavius Roșu.

Între timp, Prefectura Timiș cere primăriilor să se implice

Primăriile din mai multe localități din țară au cumpărat tablete pentru elevi. La Cluj, Oradea sau Reșița, acest lucru s-a întâmplat deja. La Timișoara, o astfel de variantă nu este avută în vedere încă. Pe de altă parte, Prefectura Timiș a făcut un apel public către primării și CJ, invitându-le să se alăture unei campanii de e-learning, pentru a asigura fiecărui elev șanse egale la educație. „Sper că va exista un răspuns pozitiv din partea autorităților publice locale, pentru a se permite accesul neîngrădit al tuturor elevilor din județul nostru la educație, fapt ce ar putea însemna un nou pas spre modernizarea actului educativ”, explica prefectul Liliana Oneț. Apelul viza, de asemenea, instituții, agenți economici, organizații non-guvernamentale și persoane fizice, care pot dona să tablete, laptopuri sau smartphone-uri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: