La Casa Mühle se respectă autorizația, dar… nimeni nu știe ce lucrări se fac
Se lucrează la Casa Mühle, dar e un mister ce se face. Autorizația de construire e respectată, spune primăria, dar nu poate preciza nimeni dacă asta înseamnă și că proprietarul readuce imobilul la starea din 2012. E doar un exemplu al impotenței în formă continuată a autorităților.
Se întâmplă lucruri, de ceva timp, la Casa Mühle. Au fost date jos resturile de acoperiș și o parte din cărămizi și s-a montat o schelă pe care, din când în când, pot fi zăriți niște muncitori. Ce fac acolo, pentru că nu pare că reconstruiesc? Nu se știe. Reprezentanții PMT susțin că nu e nimic ilegal, dar nici nu pot preciza dacă s-a trecut la punerea în aplicare a sentinței prin care proprietarul e obligat să aducă imobilul la starea din 2012.
„În urma verificărilor efectuate la fața locului, realizate pe parcursul anului curent, nu s-au putut constata abateri de la prevederile autorizației de construire nr. 1142/27.08.2019, în documentația autorizată fiind prevăzute inclusiv desfaceri ale zidăriei din aticurile mansardei, cu recuperarea cărămizilor. De asemenea, constatările din șantier nu atestă însă ducerea la îndeplinire a dispozitivului titlului executoriu”, transmit, cât se poate de senin, cei de la Direcția de Urbanism a primăriei.
Autorizație este
Tehnic vorbind, potrivit aceleiași surse, „a fost emisă autorizația de construire nr.1142/27.08.2019, pentru «Lucrări de tip b)-Construcții pentru locuințe-Reconstruire clădire prin aducerea la starea inițială (înainte de AC Nr 985 din 05.07.2011) conform Sentinței Civile Nr 9531 din 20.06.2014 Judecătoria Timișoara, Decizia Civilă Nr 871/A din 29.09.2015 Tribunalul Timiș, Decizia Civilă Nr 598/R din 16.05.2013 Tribunalul Timiș, Decizia Civila Nr 431 din 21.12.2016 Curtea de Apel Timișoara»”. Beneficiarul este Mihai Ion Nelson, iar autorizația este încă în termen de valabilitate.
De fapt, în decembrie 2016, Curtea de Apel obliga proprietarii să readucă imobilul la starea inițială din 2012. Ionel Stancu, proprietarul de la acea vreme, a vrut, în 2012, să demoleze parțial Casa Mühle și s-o reconstruiască. Lucrările au fost oprite de autorităţi, dar proprietarul nu s-a conformat, așa că Primăria Timişoara l-a acţionat în instanţă. Are aproape patru ani de când a fost emisă sentința, dar imobilul arată mai rău ca oricând.
„Eu, primăria cu mine ca primar, ne-am făcut datoria”
În 2018 a fost deschis un dosar de executare silită împotriva lui Mihai Ioan Nelson, moştenitor al lui Ionel Stancu, cu scopul aducerii la starea iniţială. Arhitecții angajați de Mihai Ion Nelson au estimat lucrări de aproape 290.000 lei, dar, în realitate, nu poate spune nimeni ce se „execută” acolo în această perioadă. Aici lucrează, conform plăcuței de identificare, SAS Ileana – Adriana I.I., o întreprindere individuală din Maramureș.
Întrebat ce se întâmplă la Casa Mühle, primarul în funcție Nicolae Robu spune că nu știe, dar că el și-a făcut datoria. „Sunt niște lucrări în desfășurare, este datoria Inspectoratului de Stat în Construcții (…) să vadă ce se întâmplă acolo și să acționeze în consecință. Proprietarii aveau obligația să readucă această casă la ceea ce a fost. Dacă intervențiile ce au loc sunt în acest sens, atunci e bine (…)
Eu, primăria cu mine ca primar, ne-am făcut datoria și am acționat în instanță, pentru că trebuie să-ți faci datoria în limitele a ceea ce îți permite statul de drept (…) Oricând voi milita pentru readucerea Casei Mühle la ceea ce a fost în memoria acestui ilustru, Mühle, de fapt, familiei Mühle, pe care eu am onorat-o cu cele două busturi la intrarea în Parcul Rozelor”, a declarat acesta.
Wilhelm Mühle s-a născut în 1844, în Boemia, și a studiat în Cehia și Germania. În 1866 s-a mutat la Timișoara, fiind grădinarul şef al lui Wenceslas Franz Niemetz, cel mai mare cultivator de flori din oraş. Mühle s-a căsătorit cu fiica lui Niemetz şi a preluat afacerea socrului său. În 1876 a construit și ceea ce astăzi este cunoscut drept Casa Mühle.