Kitty O’Meara, mesaj pentru TM2021: Nu mai plagiați munca altora, ca să vă faceți promovare

TM2021

De ce este nevoie ca Asociația TM2021 – care nu reprezintă, teoretic, o persoană sau un grup de persoane, ci Timișoara – să înțeleagă că plagiatul nu este un mod de lucru? Kitty O’Meara a cerut, pe pagina asociației, retragerea filmulețului „Manifestul Luminii”, dar comentariul a dispărut. A apărut altul, care încă e acolo. Tot online e și clipul.

Echipa de comunicare și marketing a Asociației TM2021 – Capitală Europeană a Culturii insistă să păstreze online un filmuleț al cărui text este „împrumutat” fără permisiune de la Kitty O’Meara, o profesoară din SUA. Poemul acesteia, intitulat în original „In the Time of Pandemic”, a fost tradus în limba română drept „Și oamenii au stat acasă”. Și a fost folosit pentru un clip denumit „Manifestul Luminii” și girat de organizația care pregătește programul – cultural sau turistic, începe să devină tot mai puțin clar – al anului în care Timișoara fi capitală europeană a culturii.

Lui Kitty O’Meara nu i s-a cerut permisiunea ca poemul ei să fie utilizat pentru promovarea Timișoarei. Asta, deși profesoara de 64 de ani nu e greu de contactat și a a fost de acord, până acum, cu mai multe interpretări ale textului. Acestea pot fi găsite pe blogul ei.

Vă rog să îndepărtați clipul

Vineri, 29 mai, O’Meara a postat un comentariu pe pagina de Facebook a TM2021. „Vă scriu pentru a vă atrage atenția că, poate din greșeală, ați folosit poemul meu, care este protejat de drepturi de autor, pentru a face acest clip de prezentare. Nu am fost contactată pentru a mi se cere permisiunea ca textul meu să fie folosit pentru promovarea turismului în Timișoara. Acesta nu poate fi utilizat fără acordul meu expres. Vă rog să îndepărtați clipul, până când vom rezolva această problemă”, a notat aceasta. Echipa de comunicare a TM2021 a avut o reacție destul de promptă, dar numai în sensul care îi convine. Clipul e încă online. De îndepărtat a fost îndepărtat… comentariul, cândva în cursul zilei de sâmbătă, 29 mai.

Kitty O’Meara a revenit și, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a atenționat din nou asociația. „Acesta este poemul meu, protejat cu drepturi de auto, folosit ilegal pentru a promova cultura. Plagiat pentru a promova arta? Unde vă este buna credință în verificarea informațiilor? Trebuie să scoateți acest clip și să rezolvați problema. Acum”, scrie aceasta. Ca să fie lucrurile clare, O’Meara „nu recomandă Asociația TM2021” la ratingul de pagină Facebook, unde a dat o stea: „Nu mai plagiați munca altor scriitori ca să vă faceți promovare”.

La ora redactării acestui articol, filmulețul este încă online. La fel și comentariile lui Kitty O’Meara. Online sau offline, pentru orice persoană cu bun simț, rămâne rușinea de a folosi ceva care nu-ți aparține și de a nu a avea nici măcar inteligența de a-ți recunoaște greșeala.

About Post Author